Jajeczna pasta kanapkowa dla niemowląt
Szybki przepis na pastę jajeczną dla niemowlaka. Wystarczy, że masz w lodówce ugotowane jaja a ugotowane zółtko jest bogactwem żelaza. Niestety ma dość ciężką zapychającą konsystencję i maluchowi może być ciężko takie zółtko zjeść. Dobrze jest żeby pamiętać o tym i komponować talerz niemowlaka z taki sposób aby chociaż jeden produkt na talerzu był bogaty w żelazo. Dlaczego żelazo jest tak ważne podczas rozszerzania diety ? Zapasy żelaza skumulowane podczas życia płodowego, wyczerpują się po 6 miesiącu życia a jego zapotrzebowanie wzrasta z 0.3 mg na około 11 mg w ciągu doby. Przy niedoborze żelaza dzieci bywają apatyczne, nie mają apetytu i miewają bladą cerę. Aby zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości żelaza w diecie malucha przeczytaj tutaj jak mogę Ci pomóc. 🙂 Jeżeli natomiast macie stwierdzony niedobór żelaza, uzupełnij maluchowi żelazo z leków przepisanych przez lekarza a dopiero potem wspomagaj się dietą <3
5 from 1 vote
Czas przygotowania 2 minuty minuty
Czas gotowania 0 minuty minuty
Alergeny
Żółtko jaja, jogurt grecki
Mrożenie
NieŹródło Wapnia
Jogurt greckiŹródło Żelaza
Żółtko jajaDanie Śniadanie
Wiek dziecka 6m+
Ilość porcji 1 kromka
Co potrzebujesz
- 1 miseczka
- 1 widelec
Składniki
- 1 szt ugotowanego na twardo żółtka jaja
- 10 g jogurtu greckiego może być również jogurt naturalny lub roślinny.
- 5 g posiekanego drobno szczypiorku
- 1 szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozgnieć widelcem do uzyskania jednolitej masy. Pieczywo sklepowe zawiera sól. Niemowlakowi do 12 miesiąca życia nie poleca się produktów, które taką sól zawierają. Możesz upiec dużo bułek grahamek i zamrozić na czas rozszerzania diety. Przepis na bułki grahamki znajdziesz tutaj
Informacje dodatkowe
Przy uczuleniu na bmk użyj jogurtu roślinnego bez dodatku cukru.
Słowo kluczowe Pasta kanapkowa