Zakazane produkty do 1 roku życia. Co warto wiedzieć.
Według najnowszych wytycznych, rozpoczęcie wprowadzania pokarmów uzupełniających do diety dziecka warto rozważać między 17. a 26. tygodniem życia maluszka. To wtedy dzieci stają się gotowe, by przyjąć inne formy pokarmów oraz otwierają się na pierwsze smaki.
To właśnie w tym okresie większość niemowląt rozwija zdolność do przyjmowania stałych pokarmów. Dzieci zyskują pewność siebie w siedzeniu z niewielkim wsparciem, kontrolują ruchy głową i szyją, oraz potrafią przyjmować pokarmy z łyżeczki.
Dodatkowo, w tym okresie zanika odruch wyjmowania z buzi “obcych ciał”., a w tym również i jedzenia. Dzięki temu dziecko jest bardziej chętne na przyjmowanie pokarmów innych niż płynne i samo karmienie staje się łatwiejsze.
Jednak w kontekście produktów do wprowadzenia w diecie niemowląt narosło wiele mitów i mamie Maluszka trudno jest ocenić co podać, a czego unikać. Spieszę Ci zatem z pomocą i przedstawiam najnowsze wytyczne, co jasno wskazują, które produkty powinny być unikane w diecie maluszka.
Co znajdziesz w artykule
Mleko krowie – surowe, podawane bezpośrednio
Mleko pochodzące od krów możesz wprowadzać do diety swojego Maluszka już od samego początku rozszerzania diety. Zadbaj jedynie, by zrobić to w odpowiedni sposób. Nabiał taki jak: jogurt, twaróg, maślanka, masło, czy ser żółty, który pochodzi od krów, możesz wprowadzać już na samym początku drogi.
Samo mleko krowie, o ile jest pasteryzowane, też można włączyć do diety niemowlaka w ciągu pierwszego roku życia. Bardzo ważne jest jednak, by nie zajęło ono miejsca mleka matki ani mleka modyfikowanego.
Jak można je zatem wprowadzić?
Możesz wykorzystać je jako dodatek do różnych potraw, na przykład do przygotowywania naleśników, kasz na mleku czy budyniu.
Ważna jest odpowiednia obróbka termicznej mleka. Unikaj podawania małym dzieciom surowego mleka, czyli takiego, które pochodzi „prosto od krowy”. Staraj się podawać jedynie mleko pasteryzowane, taką informację o mleku znajdziesz zawsze na opakowaniu. To samo dotyczy serów przygotowywanych z surowego mleka, na przykład oscypków.
Mleko kozie lub owcze
Mleko kozie i owcze jest bardzo bogate w sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Do tego stopnia, że czasem ich ilości znacznie przekraczają te występujące w mleku matki.
Mleko kozie i owcze jest z drugiej strony ubogie w kwas foliowy oraz witaminy, szczególnie witaminę B12. WHO nie zaleca stosowania żadnego z tych mlek w formie surowej jako głównej formy żywienia niemowląt poniżej 12 miesiąca życia.
Sól i cukier
Sól i cukier nie są najlepszym wyborem dla Twojego Maluszka. Choć ciocia, teściowa i sąsiadka powiedzą Ci, że ich dzieci jadły i nic się im nie stało, to warto wiedzieć, że te produkty zakazane przed 1 rokiem życia.
Staraj się unikać produktów, takich jak solone mięso, kostki rosołowe oraz wywarów w proszku.
W sekcji przepisy znajdziesz całe mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu przepisów, które nie zawierają soli, a pozwolą Ci stworzyć smaczne danie dla Twojego dziecka.
Jeśli chodzi o cukier, zwróć uwagę na napoje, staraj się nie dosładzać picia Twojego dziecka i poczekaj z podawaniem słodzonych cukrem deserów. Duża ekspozycja na cukier niesie ze sobą ryzyko próchnicy zębów.
Miód
Miód to zdecydowanie jeden produkt, co do którego wszyscy są zgodni, jeśli chodzi o dietę niemowląt. Miód również traktujmy jako produkt zakazany do 1 roku życia.
Spożywanie miodu u tak małych dzieci niesie ryzyko wystąpienia botulizmu niemowlęcego. To infekcja wywołana przez toksynę produkowaną przez bakterie Clostridium botulinum, często nazywaną też jadem kiełbasianym. Jest to co prawda rzadkie, ale bardzo poważne zatrucie pokarmowe. W diecie niemowlęcia może znaleźć się wyłącznie miód, z którego przemysłowo usunięto substancje biologicznie czynne.
Surowe jaja, ryby i mięso
Dla niemowląt nie jest bezpieczne spożywanie surowego mięsa, ryb ani jaj, ponieważ istnieje ryzyko wystąpienia zakażenia przez pasożyty i bakterie. Surowe mięso wieprzowe może zawierać włośnicę, surowe jaja mogą być źródłem Salmonelli, a surowe ryby mogą zawierać Listerię. Dlatego nie zaleca się podawania takich produktów niemowlętom. Z racji zagrożeń płynących z podawaniem tych posiłków również traktujmy je jako produkty zakazane do 1 roku życia dziecka.
Soki owocowe
Choć soczki owocowe, są uwielbiane przez dzieci i na pozór wydają się być zdrowe, to niosą ze sobą pewne ryzyko. Jeśli Twoje dziecko zacznie pić duże, jak na swój organizm, ilości soków, może to doprowadzić do obniżenia do spożycia białka, tłuszczów i żelaza. A w tym czasie zwiększy się spożycie węglowodanów. I mam tu na myśli zarówno te soki dostępne w sklepie jak i takie samodzielnie wyciskane
Grzyby
Staram się unikać
ostatecznych wyroków, ale jeśli chodzi o grzyby, to tutaj nie ma gdybania.
Dzieciom poniżej 12 roku życia nie wolno podawać grzybów leśnych, ani żadnych
potraw, które je zawierają.
Spożywanie grzybów leśnych przez dzieci może prowadzić do
bardzo poważnego zatrucia.
Herbata z kopru włoskiego
Badania z 2010 roku podają, że zawartość estragolu w naparach z kopru włoskiego, które można przygotować z dostępnych na rynku herbat, jest zbyt wysoka, aby uznać ją za bezpieczną do spożycia, zwłaszcza u noworodków.
W 2017 roku z koeli, Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) wydało swoje stanowisko, sugerując, że herbatki z kopru włoskiego nie powinny być podawane niemowlętom.
Najnowsze zalecenia wskazują, by unikać podawania kopru włoskiego aż do 4 roku życia.
Ryż i napoje/mleka ryżowe
Ryż jest jednym z rodzajów zbóż, które może zawierać niebezpieczne ilości nieorganicznego arsenu. Badania udowodniły, że spożywanie arsenu może potencjalnie prowadzić do rozwoju nowotworów. Z tego powodu istnieją określone limity dopuszczalnych poziomów nieorganicznego arsenu w ryżu i jego przetworach, zwłaszcza w produktach przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci.
Zalecenia są takie, by unikać ekspozycji na ten jakże szkodliwy związek, najlepiej, jeśli będziesz wybierać dla swojego dziecka inne zboża. Staraj się też unikać napojów roślinnych opartych na ryżu.
Podroby
Czego jeszcze unikać przed pierwszym rokiem życia
- napoje zawierające glikozydy stewiolowe (ze stewii), naturalne słodziki (poliole) i słodziki intensywne, takie jak aspartam, acesulfam K i sacharyna,
- napoje słodzone, wody smakowe, napoje energetyczne, napoje gazowane oraz napoje dla sportowców zawierające cukier, ponieważ mogą one zwiększać ryzyko nadwagi, próchnicy, chorób serca, cukrzycy oraz stłuszczenia wątroby,
- napoje z kofeiną, które mogą wywoływać u dzieci drażliwość, zaburzenia snu, bóle głowy i trudności w koncentracji.
Rozszerzanie diety to temat, który pędza już i tak niewystarczający sen z powiek większość mam Maluszków. Ale to nie musi być stresujące. Jako mama niemowlaka i specjalistka od spraw żywieniowych wspieram mamy w procesie rozszerzania diety i normalizuje trudy macierzyństwa. Nie dajmy się zwariować. Zajrzyj na mój Instagram @pierwszesmaki po codzienną dawkę nowych informacji.
Aleksandra Biały
Jestem propagatorką zdrowego żywienia dzieci i niemowląt. Swoje zalecenia buduje na długoletniej wiedzy dietetycznej opartej teorią oraz praktyką. Zalecenia odnośnie żywienia dzieci i niemowląt opieram na popartej dowodami naukowymi wiedzy specjalistów. Każdy z zawartych przepisów, informacji, artykułów oraz porad jest zgodny z najnowszą wiedzą