kotlety warzywne z kaszy gryczanej
Kotlety nie muszą być z mięsa 🙂 Według zaleceń mięso dla niemowlaka powinno się podawać 2-3 razy w tygodniu. Co na inne dni ? Np naleśniki ze szpinakiem, zupy z kaszami, makarony z sosami i warzywami lub kotlety warzywne 🙂 Nadmiar możesz zamrozić i podać innego dnia 😉Do zup, sosów zrób kostkę rosołową bez soli. Dzięki temu potrawy nie będą miały mdłego smaku. Przepis znajdziesz tutajPrzepis pochodzi z e-booka 100 insta przepisów dla niemowlaka. Znajdziesz go tutaj
Jeszcze nie oceniono
Czas przygotowania 15 minuty minuty
Czas gotowania 30 minuty minuty
Alergeny
jajko
Źródło Żelaza
kasza gryczanaDanie Kolacja, Obiad
Wiek dziecka Od początku rozszerzania diety
Ilość porcji 9 sztuk
Co potrzebujesz
- garnek
- piekarnik
- miseczka
- palnik
Składniki
- 50 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 szt cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g surowych warzyw (u mnie marchewka, cukinia, seler i pietruszka)
- 1 szt jajko
- łyżeczka siemienia lnianego
- 2 szt kostka rosołowej bez soli przepis tutaj
- szczypiorek i koperek -po pół garści
Przygotowanie
- Ugotuj kasze i warzywa również
- W między czasie podduś zgnieciony czosnek z pokrojoną cebulą
- Wszystko razem zmieszaj, dodaj jajko, koperek i szczypiorek
- Ulep kotleciki w porządny przez ciebie kształt i wsadź do nagrzanego piekarnika 180 stopni na pół h
- Jajko możesz wymienić na łyżkę zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody
Informacje dodatkowe
Selera dodaje najmniej bo jest gorzki. Im więcej dasz marchewki tym słodsze będą kotlety.
Słowo kluczowe Kotlety