Placki bananowo owsiane z sezamem dla niemowlaka
Placki zrobisz w 5 minut, nawet jeśli masz malucha między nogami lub na rękach. Nie potrzebujesz żadnych sprzętów poza miską, widelcem i patelnią. Najlepiej taką, na której będziesz mogła piec beztłuszczowo 🙂 Mąka owsiana (lub zmiksowane płatki owsiane górskie) są dużo lepszym zamiennikiem zwykłej pszennej jasnej mąki. Mają dużo więcej wartości odżywczych w tym: wapnia, żelaza, błonnika, witamin z grupy B. Placki mogą być pełnowartościową przekąską jak i również stanowić część posiłku głównego (śniadania lub kolacji dla niemowlaka).
5 from 1 vote
Czas przygotowania 5 minuty minuty
Czas gotowania 10 minuty minuty
Danie Deser, Kolacja, Przekąska, Śniadanie
Wiek dziecka 6m+
Ilość porcji 12 szt
Co potrzebujesz
- 1 szt widelec (mikser)
- 1 szt patelnia
- 1 szt miseczka
Składniki
- 1 jajko
- 50 g (0,5 szt) banana
- 30 g (3 łyżki) mąki owsianej/ zmiksowanych płatków owsianych
- 30 g (3 łyżki) sezamu łuskanego
- 50 g (5 łyżek) mleka krowiego/ napoju roślinnego fortyfikowanego w wapń bez dodatku cukru
- 10 g (1 łyżka) oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Do miseczki wbij jajko, obierz banana ze skórki i w miseczce rozgnieć widelcem.
- Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj widelcem.
- Na rozgrzaną patelnie nakładaj po łyżce masy.
- Zmniejsz ogień, przykryj i po około 2 minutach przerzuć placki na drugą stronę. Piecz kolejne 2-3 minuty na małym ogniu.
- Odstaw na talerz do ostygnięcia.
Informacje dodatkowe
Idealne na przekąskę lub drugie śniadanie.
Jeśli podajesz jako posiłek : śniadanie lub kolacje możesz podać z dodatkami takimi jak (jogurt naturalny/grecki, awokado, owoce, starta marchew).
Jeśli podajesz jako posiłek : śniadanie lub kolacje możesz podać z dodatkami takimi jak (jogurt naturalny/grecki, awokado, owoce, starta marchew).
Słowo kluczowe Placki