Gofry marchwiowo gruszkowe
Słodkie gofry, słodzone tylko marchwią i gruszka dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Idealne jako przekąska lub jako składnik śniadania lub kolacji. Jeżeli nie masz gofrownicy, możesz je wykonać jako placuszki. Na śniadanie czy kolacje możesz podać gofry z owocami, z jogurtem i posmarować masłem orzechowym. Smacznego ! 🙂
5 from 1 vote
Czas przygotowania 5 minuty minuty
Czas gotowania 10 minuty minuty
Alergeny
jajko
Mrożenie
takDanie Przekąska
Wiek dziecka Od początku rozszerzania diety
Ilość porcji 15 małych gofrów
Co potrzebujesz
- 1 gofrownica
- 1 mikser
Składniki
- 1 szt jajko
- 100 g gruszki
- 100 g marchwi
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g kaszy manny
- 50 g mąki orkiszowej Możesz użyć jasnej 700 lub tej pełnoziarnistej 2000.
- 50 ml wody/mleka lub jogutu jeśli gruszka nie jest zbyt soczysta opcjonalnie
Przygotowanie
- Marchew i gruszkę umyj i zmiksuj
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do jednolitej konsystencji.
- Piecz na rozgrzanej gofrownicy według zaleceń producenta.
- Jeśli nie masz gofrownicy możesz zrobić placki 🙂 . Podawaj z owocami jako posiłek lub zabierz ze sobą na spacer jako przekąskę.
Słowo kluczowe Gofry
3 thoughts on “Gofry marchwiowo gruszkowe na kaszy mannej dla niemowlaka”
Witam czy marchew ma być ugotowana/ starta czy jaka przed połączeniem z gruszką w mikserze ?
Super i smaczne 🙂 ja dodałam jeszcze amarantus i szczyptę proszku do pieczenia.
No niestety mi te gofry kompletnie nie wychodzą, a mam świetną gofrownicę. Ciasto jest dużo za gęste. Przerobiłam je na placki, są ok, ale bez szału. Nie są super smaczne, słabo się je smaży.