Ugotowane ze skórką

Ziemniaki

Są dozwolone w diecie niemowlaka od początku rozszerzania diety. Często spotykane naszych stołach. Niemowlakowi możesz je podać jako puree, lub ugotowane w całości. Jeśli są odmianą suchą warto do puree dodać łyżeczkę masła/mleka aby były łatwiejsze w konsystencji do zjedzenia.
Można je wykorzystywać jako składnik zupy czy placków.
Młodych ziemniaków nie musisz obierać dziecku ze skórki.

Ziemniaki Przeczytaj »

Pomidor

Pomidorjest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podając go niemowlakowi nie musisz ściągać skórki. Jeśli jednak chcesz, nakłuj widelcem pomidora, następnie zalej go wrzącą wodą. Odczekaj minutę . Teraz skórka zejdzie łatwiej 🙂 Pomidor jest dobry jako dodatek do śniadań, jako składnik sosów, leczo, zup. Jest bogaty w witaminę C, warto go łączyć z produktami bogatymi w żelazo.

Pomidor Przeczytaj »

Papryka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Nie musisz ściągać skórki. Możesz podać zarówno surową jak i po obróbce cieplnej.
na początku rozszerzania diety chcąc podać w kawałku pokrój na bardzo cienkie podłużne kawałki. Twardej surowej papryki nie podawaj w grubszych kawałkach ze względu na większe ryzyko zakrztuszenia.
Paprykę możesz podać jako dodatek do wytrawnego dania, jako składnik leczo/ gulaszu lub zrobić ją faszerowaną, np. z mięsem mielonym

Papryka Przeczytaj »

Cukinia

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem podawanym dzieciom. Jeśli chcesz podać w kawałku- najpierw ugotuj na miękko. Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Cukinia Przeczytaj »

Shopping Cart