Surowe tarte

Jabłko

Jabłko to jedno z najpopularniejszych owoców, które można spotkać na Polskim stole. Możesz podać je od początku rozszerzania diety, ze skórką lub bez. Twarde jabłko podaj w całości (wielkość taka aby maluch swobodnie mógł złapać w rączki), starte na tarce lub drobno pokrojone. Pomysłów na jabłko jest mnóstwo. Placki z dodatkiem jabłka będą słodkie, możesz zapiec je z cynamonem cejlońskim w piekarniku, podać z kaszką czy owsianką. Możesz zmiksować z szpinakiem, płatkami owsianymi i cytryną i uzyskać orzeźwiający pełnowartościowy koktajl.

Jabłko Przeczytaj »

Burak kiszony

Kiszone buraki to wartościowy produkt, który można okazjonalnie podawać po roczku. Okazjonalnie, ponieważ jak wszystkie kiszonki zawiera dużo soli. Może być dodatkiem do posiłku, kanapek, podbić smak czerwonego barszczu.

Burak kiszony Przeczytaj »

Rzodkiewka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Ze względu na swój mały okrągły kształt zwiększa ryzyko zakrztuszenia przez niemowlaka.
Podając rzodkiewkę maluchowi zetrzyj ją na tarce i np dodaj do twarożku. Rzodkiewkę zamiast trzeć możesz również pokroić na małe kawałki.

Rzodkiewka Przeczytaj »

Papryka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Nie musisz ściągać skórki. Możesz podać zarówno surową jak i po obróbce cieplnej.
na początku rozszerzania diety chcąc podać w kawałku pokrój na bardzo cienkie podłużne kawałki. Twardej surowej papryki nie podawaj w grubszych kawałkach ze względu na większe ryzyko zakrztuszenia.
Paprykę możesz podać jako dodatek do wytrawnego dania, jako składnik leczo/ gulaszu lub zrobić ją faszerowaną, np. z mięsem mielonym

Papryka Przeczytaj »

Ogórek

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jego miąższ jest miękki, możesz pokroić go w podłużne kawałki wielkości Twojego kciuka i podać tak niemowlakowi. Możesz zetrzeć na tarce i zrobić mizerię z dodatkiem jogurtu greckiego/naturalnego/kokosowego i podać jako dodatek do obiadu. Idealny jako dodatek do śniadań, obiadów kolacji.

Ogórek Przeczytaj »

Marchew

Zarówno surowa jak i gotowana jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest jednym z bardziej popularnych warzyw podawanych dzieciom.
Jest to twarde warzywo, niemowlakowi nie podawaj w małych kawałkach, ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Surową podawaj w całości, startą na tarce lub zmiksowaną.
Jeżeli chcesz podać w kawałku to ugotuj 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść marchew kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.
Jeżeli maluch ma problemy z wypróżnianiem, ogranicz podawanie gotowanej marchwi. Może mieć właściwości zatwardzające.

Marchew Przeczytaj »

Kalarepa

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Dla niemowlaka na początku drogi z rozszerzaniem diety warto podać jako składnik zupy. Kalarepę można również jeść surową. Jest twarda więc najlepiej obrać ze skórki i podać w całości. Podana w taki sposób zminimalizuje ryzyko zakrztuszenia i będzie dobrym treningiem 🙂

Kalarepa Przeczytaj »

Jabłko

Jabłko to jedno z najpopularniejszych owoców, które można spotkać na Polskim stole. Możesz podać je od początku rozszerzania diety, ze skórką lub bez. Twarde jabłko podaj w całości (wielkość taka aby maluch swobodnie mógł złapać w rączki), starte na tarce lub drobno pokrojone. Pomysłów na jabłko jest mnóstwo. Placki z dodatkiem jabłka będą słodkie, możesz zapiec je z cynamonem cejlońskim w piekarniku, podać z kaszką czy owsianką. Możesz zmiksować z szpinakiem, płatkami owsianymi i cytryną i uzyskać orzeźwiający pełnowartościowy koktajl.

Jabłko Przeczytaj »

Gruszka

Gruszka jest dozwolona od początku rozszerzania diety. Możesz podać ją w skórce lub obrać. W zależności od twardości podawaj niemowlakowi. Twardą gruszkę podaj w całości, zetrzyj na tarce lub zgnieć widelcem. Miękką gruszkę możesz podawać w podłużnych kawałkach od początku rozszerzania diety.

Gruszka Przeczytaj »

Burak kiszony

Kiszone buraki to wartościowy produkt, który można okazjonalnie podawać po roczku. Okazjonalnie, ponieważ jak wszystkie kiszonki zawiera dużo soli. Może być dodatkiem do posiłku, kanapek, podbić smak czerwonego barszczu.

Burak kiszony Przeczytaj »

Shopping Cart