Na łyżeczkę

Serek homogenizowany

Kefir jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety w niewielkich ilościach. jest bogaty w wapń, jednak lepiej sprawdzi się w codziennej diecie dziecka powyżej roku. Do roku traktuj go raczej okazjonalnie i nie podawaj w dużych ilościach. Nabiał jest alergenem, podając go pierwszy raz, podaj łyżeczkę i nie wprowadzaj innych nowości tego samego dnia aby sprawdzić ewentualną reakcję na alergen.
Pamiętaj aby nie traktować nabiału i mleka krowiego jako zamiennik karmienia piersią/ mleka modyfikowanego. Traktuj przetwory mleczne jako dodatek do posiłku.
Kupując serek homogenizowany sprawdź aby w składzie miał jedynie mleko, śmietankę i kultury bakterii mlekowych. Unikaj smakowych i dosładzanych serków. Chcąz zrobić smakowy serek dodaj truskawki, jagody czy banana i zmiksuj.

Serek homogenizowany Przeczytaj »

Olej lniany

Dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Olej lniany to olej roślinny bogaty w omega 3. Nie przygotowuj na nim posiłków, dodawaj jedynie do przygotowanych ostudzonych potraw aby nie stracił swoich wartości odżywczych. Olej lniany może być dobrym produktem jeśli Twoje dziecko zmaga się z problemami z wypróżnieniem. Staraj się aby tłuszcze roślinne stanowiły większość nad tłuszczami zwierzęcymi.

Olej lniany Przeczytaj »

Olej rzepakowy

Dla niemowlaka dozwolony jest od początku rozszerzania diety. Kupując olej rzepakowy sprawdzaj zawsze czy był tłoczony na zimno. Nie wybieraj rafinowanych olejów. Dobrym wyborem będzie korzystanie z oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek częściej niż np z masła. Proporcja tłuszczy roślinnych powinna być większa od tłuszczy zwierzęcych.
Ma delikatny smak dzięki czemu nie zmienia smaku potraw i jest tolerowany przez większość dzieci.
W diecie niemowląt nie powinno ograniczać się tłuszczy, staraj się do każdego posiłku, w którym nie ma naturalnie występujących tłuszczy dodać łyżeczkę dobrego oleju, np rzepakowego. Możesz dodać go do zupy lub osobno podać na łyżeczce. Dzięki takiemu zabiegowi pokryjesz dzienne zapotrzebowanie w tłuszcz, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju Twojego dziecka. Na oleju rzepakowym możesz przygotowywać potrawy. Pamiętaj aby maluch nie dostawał smażonych posiłków. Wybieraj inną obróbkę, np pieczenie na suchej patelni, pieczenie w piekarniku, gotowanie w wodzie czy na parze.

Olej rzepakowy Przeczytaj »

Olej słonecznikowy

Dozwolony w diecie niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podobnie jak przy innych tłuszczach roślinnych należy kupować oleje tłoczone na zimno. Niemowlęta i małe dzieci potrzebują ok 40-50 % źródła energii z tłuszczy. Warto do każdego posiłku dodać chociaż odrobinę oleju.
Olej słonecznikowy możesz dodać do zupy, polać nim gotowy już posiłek lub podać na osobno łyżeczce.

Olej słonecznikowy Przeczytaj »

Komosa ryżowa

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Warto włączyć ją do diety dziecka ze względu na zawartość żelaza. Idealna jako składnik śniadania (komosa ryżowa+ owoc) jako zmiksowana lub podana w kawałkach z owocami oraz jako dodatek do wytrawnych obiadów. Jeśli podajesz komosę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Komosa ryżowa Przeczytaj »

Kasza manna

Kasza manna jest stosowana od bardzo dawna. Dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Ze względu na małą wartość odżywczą stosuj raczej nie nacodzień a okazjonalnie.

Kasza manna Przeczytaj »

Jogurt roślinny

Jeżeli maluch NIE MA uczulenia na białka mleka krowiego, tym bardziej, jeśli skończy rok- używaj jogurtu naturalnego, aby dieta była bogata w wapń. Jogurty roślinne mają dłuższy skład i nie wystarczą tutaj tylko dwa składniki. Często zawierają zagęstnik w postaci skrobi lub innej substancji zagęszczającej. Poniżej przedstawię Ci skład jaki powinien mieć dobry jogurt roślinny:
– Napój roślinny,
– Woda,
– Skrobia,
– Wegańskie kultury bakterii.
– PLUS fortyfikowany w wapń.
Dobry jogurt to ten z jak najkrótszym składem. Unikaj w składzie cukru i soli, nie są zupełnie potrzebne do wytworzenia dobrego jakościowo jogurtu. Nie kupuj dla malucha jogurtu z regulatorami kwasowości. Możesz je znaleźć pod nazwą : kwas jabłkowy czy cytrynowy

Jogurt roślinny Przeczytaj »

Jogurt naturalny

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zdecydowanie nie jest to obowiązkowy element codziennej diety. Jest bogaty w wapń, jest świetnym składnikiem diety dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia. Minusem jogurtu naturalnego i innych nabiałowych produktów jest mała zawartość żelaza a to żelazo jest kluczowym składnikiem w drugim półroczu życia. Dodatkowo nabiał może ograniczać wchłanianie żelaza. Przy zróżnicowanej diecie nie musisz się go obawiać i może pojawiać się na talerzu Twojego malucha w ograniczonych ilościach 🙂
Kupując jogurt naturalny sprawdź aby w składzie było jedynie mleko i kultury bakterii mlekowych. Jogurt naturalny możesz zastąpić jogurtem greckim, który ma wyższą zawartość tłuszczu a w diecie malucha nie powinniśmy ograniczać tłuszczy.
Nabiał jest alergenem, podając go pierwszy raz, podaj łyżeczkę i nie wprowadzaj innych nowości tego samego dnia aby sprawdzić ewentualną reakcję na alergen.

Jogurt naturalny Przeczytaj »

Jogurt naturalny Activia

Skład: Jogurt naturalny. Zawiera żywe kultury bakterii: jogurtowe (10⁸ jtk/g), ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494 (2,6 x 10⁷ jtk/g).

Jest to jogurt naturalny z bardzo dobrym składem i dodatkiem probiotyków z wyszczególnionym szczepem.

Jogurt na bazie mleka krowiego jest alergenem (BMK).

Jogurt naturalny Activia Przeczytaj »

Jogurt grecki

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zdecydowanie nie jest to obowiązkowy element codziennej diety. Jest bogaty w wapń, jest świetnym składnikiem diety dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia. Minusem jogurtu greckiego i innych nabiałowych produktów jest mała zawartość żelaza a to żelazo jest kluczowym składnikiem w drugim półroczu życia. Dodatkowo nabiał może ograniczać wchłanianie żelaza. Przy zróżnicowanej diecie nie musisz się go obawiać i może pojawiać się na talerzu Twojego malucha w ograniczonych ilościach 🙂
Kupując jogurt sprawdź aby w składzie było jedynie mleko i kultury bakterii mlekowych. Jogurt grecki ma wyższą zawartość tłuszczu od jogurtu naturalnego a w diecie malucha nie powinniśmy ograniczać tłuszczy. Nabiał jest alergenem, podając go pierwszy raz, podaj łyżeczkę i nie wprowadzaj innych nowości tego samego dnia aby sprawdzić ewentualną reakcję na alergen.

Jogurt grecki Przeczytaj »

Słoiczki dla niemowląt

Kupując słoiczki kieruj się bardziej składem niż oznaczeniem dedykowanego wieku. Dla 6 miesięcznego dziecka możesz używać słoiczków dedykowanych dla 8 miesięcy lub 12 pod warunkiem, że skład będzie odpowiedni.
Bez względu na miesiąc życia dziecka unikaj w składzie słoiczków dodatku:
– cukru (jest zakazany w diecie niemowląt do 12 miesiąca życia),
– soków owocowych, warzywnych, koncentratów z zagęszczonych soków (są zakazane w diecie niemowląt do 12 miesiąca życia),
– soli (jest zakazana w diecie niemowląt do 12 miesiąca życia),

Skrobia kukurydziana, mąka ryżowa służy w słoiczkach za zagęstnik

Słoiczki dla niemowląt Przeczytaj »

Serek homogenizowany

Kefir jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety w niewielkich ilościach. jest bogaty w wapń, jednak lepiej sprawdzi się w codziennej diecie dziecka powyżej roku. Do roku traktuj go raczej okazjonalnie i nie podawaj w dużych ilościach. Nabiał jest alergenem, podając go pierwszy raz, podaj łyżeczkę i nie wprowadzaj innych nowości tego samego dnia aby sprawdzić ewentualną reakcję na alergen.
Pamiętaj aby nie traktować nabiału i mleka krowiego jako zamiennik karmienia piersią/ mleka modyfikowanego. Traktuj przetwory mleczne jako dodatek do posiłku.
Kupując serek homogenizowany sprawdź aby w składzie miał jedynie mleko, śmietankę i kultury bakterii mlekowych. Unikaj smakowych i dosładzanych serków. Chcąz zrobić smakowy serek dodaj truskawki, jagody czy banana i zmiksuj.

Serek homogenizowany Przeczytaj »

Pietruszka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem używanym w Polskich domach. Jest to twarde warzywo, niemowlakowi nie podawaj surowej w małych kawałkach, ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Jeżeli chcesz podać w kawałku to ugotuj 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść marchew kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi. Idealna jako dodatek do sosów, zup. Dla starszego dziecka spróbuj zrobić frytki z korzenia pietruszki, są pyszne ! 🙂

Pietruszka Przeczytaj »

Olej słonecznikowy

Dozwolony w diecie niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podobnie jak przy innych tłuszczach roślinnych należy kupować oleje tłoczone na zimno. Niemowlęta i małe dzieci potrzebują ok 40-50 % źródła energii z tłuszczy. Warto do każdego posiłku dodać chociaż odrobinę oleju.
Olej słonecznikowy możesz dodać do zupy, polać nim gotowy już posiłek lub podać na osobno łyżeczce.

Olej słonecznikowy Przeczytaj »

Olej rzepakowy

Dla niemowlaka dozwolony jest od początku rozszerzania diety. Kupując olej rzepakowy sprawdzaj zawsze czy był tłoczony na zimno. Nie wybieraj rafinowanych olejów. Dobrym wyborem będzie korzystanie z oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek częściej niż np z masła. Proporcja tłuszczy roślinnych powinna być większa od tłuszczy zwierzęcych.
Ma delikatny smak dzięki czemu nie zmienia smaku potraw i jest tolerowany przez większość dzieci.
W diecie niemowląt nie powinno ograniczać się tłuszczy, staraj się do każdego posiłku, w którym nie ma naturalnie występujących tłuszczy dodać łyżeczkę dobrego oleju, np rzepakowego. Możesz dodać go do zupy lub osobno podać na łyżeczce. Dzięki takiemu zabiegowi pokryjesz dzienne zapotrzebowanie w tłuszcz, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju Twojego dziecka. Na oleju rzepakowym możesz przygotowywać potrawy. Pamiętaj aby maluch nie dostawał smażonych posiłków. Wybieraj inną obróbkę, np pieczenie na suchej patelni, pieczenie w piekarniku, gotowanie w wodzie czy na parze.

Olej rzepakowy Przeczytaj »

Olej lniany

Dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Olej lniany to olej roślinny bogaty w omega 3. Nie przygotowuj na nim posiłków, dodawaj jedynie do przygotowanych ostudzonych potraw aby nie stracił swoich wartości odżywczych. Olej lniany może być dobrym produktem jeśli Twoje dziecko zmaga się z problemami z wypróżnieniem. Staraj się aby tłuszcze roślinne stanowiły większość nad tłuszczami zwierzęcymi.

Olej lniany Przeczytaj »

Miechunka suszona

Suszona miechunka bez dodatku cukru, dostępna w Lidlu. Suszone owoce nie powinny być stałym elementem diety, natomiast jest to wartościowy dodatek do chlebków bananowych, dyniowych, ciasteczek owsianych, owsianki czy jogurtu. Miechunka ma sporo witaminy C.

Miechunka suszona Przeczytaj »

Komosa ryżowa

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Warto włączyć ją do diety dziecka ze względu na zawartość żelaza. Idealna jako składnik śniadania (komosa ryżowa+ owoc) jako zmiksowana lub podana w kawałkach z owocami oraz jako dodatek do wytrawnych obiadów. Jeśli podajesz komosę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Komosa ryżowa Przeczytaj »

Kefir Pilos

Kefir zawierający mleko, bakterie fermentacji kwasu mlekowego oraz drożdże kefirowe. Prosty, dobry skład. Wartościowy produkt w diecie dziecka, ponieważ jest to nabiał fermentowany.

Kefir Pilos Przeczytaj »

Kasza manna

Kasza manna jest stosowana od bardzo dawna. Dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Ze względu na małą wartość odżywczą stosuj raczej nie nacodzień a okazjonalnie.

Kasza manna Przeczytaj »

Jogurt roślinny

Jeżeli maluch NIE MA uczulenia na białka mleka krowiego, tym bardziej, jeśli skończy rok- używaj jogurtu naturalnego, aby dieta była bogata w wapń. Jogurty roślinne mają dłuższy skład i nie wystarczą tutaj tylko dwa składniki. Często zawierają zagęstnik w postaci skrobi lub innej substancji zagęszczającej. Poniżej przedstawię Ci skład jaki powinien mieć dobry jogurt roślinny:
– Napój roślinny,
– Woda,
– Skrobia,
– Wegańskie kultury bakterii.
– PLUS fortyfikowany w wapń.
Dobry jogurt to ten z jak najkrótszym składem. Unikaj w składzie cukru i soli, nie są zupełnie potrzebne do wytworzenia dobrego jakościowo jogurtu. Nie kupuj dla malucha jogurtu z regulatorami kwasowości. Możesz je znaleźć pod nazwą : kwas jabłkowy czy cytrynowy

Jogurt roślinny Przeczytaj »

Jogurt naturalny Activia

Skład: Jogurt naturalny. Zawiera żywe kultury bakterii: jogurtowe (10⁸ jtk/g), ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494 (2,6 x 10⁷ jtk/g).

Jest to jogurt naturalny z bardzo dobrym składem i dodatkiem probiotyków z wyszczególnionym szczepem.

Jogurt na bazie mleka krowiego jest alergenem (BMK).

Jogurt naturalny Activia Przeczytaj »

Jogurt naturalny

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zdecydowanie nie jest to obowiązkowy element codziennej diety. Jest bogaty w wapń, jest świetnym składnikiem diety dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia. Minusem jogurtu naturalnego i innych nabiałowych produktów jest mała zawartość żelaza a to żelazo jest kluczowym składnikiem w drugim półroczu życia. Dodatkowo nabiał może ograniczać wchłanianie żelaza. Przy zróżnicowanej diecie nie musisz się go obawiać i może pojawiać się na talerzu Twojego malucha w ograniczonych ilościach 🙂
Kupując jogurt naturalny sprawdź aby w składzie było jedynie mleko i kultury bakterii mlekowych. Jogurt naturalny możesz zastąpić jogurtem greckim, który ma wyższą zawartość tłuszczu a w diecie malucha nie powinniśmy ograniczać tłuszczy.
Nabiał jest alergenem, podając go pierwszy raz, podaj łyżeczkę i nie wprowadzaj innych nowości tego samego dnia aby sprawdzić ewentualną reakcję na alergen.

Jogurt naturalny Przeczytaj »

Jogurt grecki

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zdecydowanie nie jest to obowiązkowy element codziennej diety. Jest bogaty w wapń, jest świetnym składnikiem diety dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia. Minusem jogurtu greckiego i innych nabiałowych produktów jest mała zawartość żelaza a to żelazo jest kluczowym składnikiem w drugim półroczu życia. Dodatkowo nabiał może ograniczać wchłanianie żelaza. Przy zróżnicowanej diecie nie musisz się go obawiać i może pojawiać się na talerzu Twojego malucha w ograniczonych ilościach 🙂
Kupując jogurt sprawdź aby w składzie było jedynie mleko i kultury bakterii mlekowych. Jogurt grecki ma wyższą zawartość tłuszczu od jogurtu naturalnego a w diecie malucha nie powinniśmy ograniczać tłuszczy. Nabiał jest alergenem, podając go pierwszy raz, podaj łyżeczkę i nie wprowadzaj innych nowości tego samego dnia aby sprawdzić ewentualną reakcję na alergen.

Jogurt grecki Przeczytaj »

Shopping Cart