Całkowite ugotowane

Żółtko jaja

Żółtko jaja jest dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podawaj zawsze dobrze ścięte, przy pierwszych podaniach gotuj zawsze 10-15 minut. Nie musisz podawać oddzielnie białka i żółtka. Aktualnie można wprowadzać całe jajo do diety dziecka od początku rozszerzania diety.
Z jajka możesz zrobić muffinki, placki czy naleśniki. Z ugotowanego jajka możesz
też zrobić pastę na pieczywo (jajko + awokado/masło).
Z żółtka jajka możesz zrobić pastę kanapkową, chałkę czy zmiksować razem z zupą. Żółtko jest dobrym źródłem żelaza, dobrze go wprowadzić do diety niemowlaka. Nieścięte żółtko może być niebezpieczne dla niemowlaka.

Żółtko jaja Przeczytaj »

Soczewica czerwona

Dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Delikatny produkt strączkowy, który idealnie dokręca wartości odżywcze zup czy sosów. Warto włączyć ją do diety niemowlaka ze względu na wysoką zawartość żelaza.
Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do zupy pomidorowej czy do sosu bolognese.

Soczewica czerwona Przeczytaj »

Makaron z groszku

Dozwolony od początku rozszerzania diety. Ciekawa alternatywa dla zbożowych makaronów. Lepszy wybór od białego pszennego makaronu. Idealna dla alergika ale nie tylko. Makaron z groszku w składzie powinien mieć tylko groszek i wodę. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i żelaza warto go włączyć do codziennej diety malucha.

Makaron z groszku Przeczytaj »

Makaron z soczewicy

Dozwolony od początku rozszerzania diety. Ciekawa alternatywa dla zbożowych makaronów. Lepszy wybór od białego pszennego makaronu. Idealna dla alergika ale nie tylko. Makaron z ciecierzycy w składzie powinien mieć tylko ciecierzyce i wodę.

Makaron z soczewicy Przeczytaj »

Makaron z ciecierzycy

Dozwolony od początku rozszerzania diety. Ciekawa alternatywa dla zbożowych makaronów. Lepszy wybór od białego pszennego makaronu. Idealna dla alergika ale nie tylko. Makaron z ciecierzycy w składzie powinien mieć tylko ciecierzyce i wodę.

Makaron z ciecierzycy Przeczytaj »

Komosa ryżowa

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Warto włączyć ją do diety dziecka ze względu na zawartość żelaza. Idealna jako składnik śniadania (komosa ryżowa+ owoc) jako zmiksowana lub podana w kawałkach z owocami oraz jako dodatek do wytrawnych obiadów. Jeśli podajesz komosę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Komosa ryżowa Przeczytaj »

Kasza mix Biedronka

Mix kasz: pęczak, bulgur, zielona soczewica.

Bardzo wartościowy, różnorodny produkt. Warto dodać do jadłospisu, ponieważ zawiera gruboziarniste kasze oraz dodatek strączków.
Świetna propozycja do obiadów, kolacji, sałatek.

Kasza mix Biedronka Przeczytaj »

Kasza orkiszowa

Kasza orkiszowa jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Aby ugotować kaszę przepłucz ją pod bieżącą wodą, i wrzuć na sypko do garnka. Stosuj proporcje 1:2 kasza: woda (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Po zagotowaniu gotuj około 20 minut do wchłonięcia się wody.

Kasza orkiszowa Przeczytaj »

Kasza pęczak

Kasza pęczak jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Dobra jako dodatek do zup czy drugich dań.
Aby ugotować kaszę przepłucz ją pod bieżącą wodą, i wrzuć na sypko do garnka. Stosuj proporcje 1:2 kasza: woda (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Po zagotowaniu gotuj około 20 minut do wchłonięcia się wody. Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza pęczak Przeczytaj »

Kasza jaglana

Kasza jaglana jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Aby straciła gorzki posmak przelej ją wrzątkiem i wypłucz a następnie ugotuj. Warto ją włączyć do jadłospisu ze względu na zawartość żelaza oraz szeroką gamę zastosowań, od jaglanek na słodko na śniadania, przez dodatek do zup, dań głównych czy wypieków. Z kaszy jaglanej zrobisz również budyń. Zapraszam do przepisów 😉
Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza jaglana Przeczytaj »

Kasza jęczmienna

Kasza jęćzmienna jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest wartościową kaszą. Idealna jako dodatek do drugich dań, np do mięsa jak i składnik zup.
Aby dieta niemowlaka była zróżnicowana, stosuj różne rodzaje kasz. Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza jęczmienna Przeczytaj »

Kasza gryczana biała niepalona

Kasza gryczana biała jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest “zdrowsza” od kaszy gryczanej palonej ponieważ nie przechodzi dodatkowej obróbki. Zawiera żelazo, dlatego warto ją włączyć do jadłospisu niemowlaka.
Ciekawym przepisem jest chleb z kaszy gryczanej niepalonej przygotowany z 2 składników – kasza + woda. Sprawdź w intrenecie 😉
Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza gryczana biała niepalona Przeczytaj »

Kasza gryczana palona

Kasza gryczana jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Aby ugotować kaszę przepłucz ją pod bieżącą wodą i gotuj bez woreczka 15 min.
Jest bogata w żelazo dlatego warto ją włączyć do jadłospisu niemowlaka. Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza gryczana palona Przeczytaj »

Brokuł

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem podawanym dzieciom. Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5 minut dłużej aby kawałek warzywo “rozpadało” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Brokuł Przeczytaj »

Białko jaja

Jajko jest dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podawaj zawsze dobrze ścięte, przy pierwszych podaniach gotuj zawsze 10-15 minut. Nie musisz podawać oddzielnie białka i żółtka. Aktualnie można wprowadzać całe jajo do diety dziecka od początku rozszerzania diety.
Jajko możesz wykorzystać jako jajecznica, zrobić z niego muffinki, placki czy naleśniki. Z ugotowanego jajka możesz zrobić pastę na pieczywo (jajko + awokado/masło).
Z białka jajka możesz zrobić kokosanki czy omlet.

Białko jaja Przeczytaj »

Żółtko jaja

Żółtko jaja jest dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podawaj zawsze dobrze ścięte, przy pierwszych podaniach gotuj zawsze 10-15 minut. Nie musisz podawać oddzielnie białka i żółtka. Aktualnie można wprowadzać całe jajo do diety dziecka od początku rozszerzania diety.
Z jajka możesz zrobić muffinki, placki czy naleśniki. Z ugotowanego jajka możesz
też zrobić pastę na pieczywo (jajko + awokado/masło).
Z żółtka jajka możesz zrobić pastę kanapkową, chałkę czy zmiksować razem z zupą. Żółtko jest dobrym źródłem żelaza, dobrze go wprowadzić do diety niemowlaka. Nieścięte żółtko może być niebezpieczne dla niemowlaka.

Żółtko jaja Przeczytaj »

Ziemniaki

Są dozwolone w diecie niemowlaka od początku rozszerzania diety. Często spotykane naszych stołach. Niemowlakowi możesz je podać jako puree, lub ugotowane w całości. Jeśli są odmianą suchą warto do puree dodać łyżeczkę masła/mleka aby były łatwiejsze w konsystencji do zjedzenia.
Można je wykorzystywać jako składnik zupy czy placków.
Młodych ziemniaków nie musisz obierać dziecku ze skórki.

Ziemniaki Przeczytaj »

Szparagi

Są dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Jeśli masz szparagi możesz zrobić z nich zupę krem, czy potraktować jako dodatek do dania.
Jeśli chcesz podać w kawałku- najpierw ugotuj na miękko. Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Szparagi Przeczytaj »

Soczewica czerwona

Dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Delikatny produkt strączkowy, który idealnie dokręca wartości odżywcze zup czy sosów. Warto włączyć ją do diety niemowlaka ze względu na wysoką zawartość żelaza.
Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do zupy pomidorowej czy do sosu bolognese.

Soczewica czerwona Przeczytaj »

Seler

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Idealny jako składnik koktajlu (np seler + banan + cytryna + awokado)
Najczęściej wykorzystywany jako składnik zup.
Gotując zupę możesz zawsze ugotować przy okazji kilka podłużnych kawałków do samodzielnego jedzenia. Jeżeli chcesz podać w kawałku to ugotuj 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść marchew kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Seler Przeczytaj »

Ryż

Jest dozwolony od początku rozszerzania diety. Zarówno ryż jak i kasza z ryżu nie zawiera zbyt dużo wartości odżywczych. Traktuj to jako produkt raczej okazjonalny i nie podawaj na co dzień.
Wykorzystywany jako dodatek do zup czy dań głównych. Dobrze smakuje też ryż ugotowany i zapieczony w piekarniku z jabłkiem i cynamonem.

Ryż Przeczytaj »

Por

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zazwyczaj dodawany jako składnik sosów, zup, drugich dań.

Por Przeczytaj »

Pietruszka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem używanym w Polskich domach. Jest to twarde warzywo, niemowlakowi nie podawaj surowej w małych kawałkach, ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Jeżeli chcesz podać w kawałku to ugotuj 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść marchew kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi. Idealna jako dodatek do sosów, zup. Dla starszego dziecka spróbuj zrobić frytki z korzenia pietruszki, są pyszne ! 🙂

Pietruszka Przeczytaj »

Marchew

Zarówno surowa jak i gotowana jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest jednym z bardziej popularnych warzyw podawanych dzieciom.
Jest to twarde warzywo, niemowlakowi nie podawaj w małych kawałkach, ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Surową podawaj w całości, startą na tarce lub zmiksowaną.
Jeżeli chcesz podać w kawałku to ugotuj 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść marchew kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.
Jeżeli maluch ma problemy z wypróżnianiem, ogranicz podawanie gotowanej marchwi. Może mieć właściwości zatwardzające.

Marchew Przeczytaj »

Makaron z soeczwicy

Dozwolony od początku rozszerzania diety. Ciekawa alternatywa dla zbożowych makaronów. Lepszy wybór od białego pszennego makaronu. Idealna dla alergika ale nie tylko. Makaron z ciecierzycy w składzie powinien mieć tylko ciecierzyce i wodę.

Makaron z soeczwicy Przeczytaj »

Makaron z groszku

Dozwolony od początku rozszerzania diety. Ciekawa alternatywa dla zbożowych makaronów. Lepszy wybór od białego pszennego makaronu. Idealna dla alergika ale nie tylko. Makaron z groszku w składzie powinien mieć tylko groszek i wodę. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i żelaza warto go włączyć do codziennej diety malucha.

Makaron z groszku Przeczytaj »

Makaron z ciecierzycy

Dozwolony od początku rozszerzania diety. Ciekawa alternatywa dla zbożowych makaronów. Lepszy wybór od białego pszennego makaronu. Idealna dla alergika ale nie tylko. Makaron z ciecierzycy w składzie powinien mieć tylko ciecierzyce i wodę.

Makaron z ciecierzycy Przeczytaj »

Kurczak

Jest dozwolony i polecany dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zawsze kupuj z dobrego źródła ! Dobry jako dodatek do obiadów. Na początku podając maluchowi kurczaka aby ułatwić konsystencję przygotuj i zmiksuj w zupie, sosie lub ugotuj na miękko i rozerwij widelcem na cienkie podłużne kawałki. Mięso z kurczaka przygotowane w pojedynkę może być suchy i ciężki do zjedzenia dla niemowlaka. Skorzystaj z przepisów 🙂 . Z biegiem czasu, bliżej 1 roku życia możesz utrudniać maluchowi formę podania i podawać w kawałkach. Dostosuj to do umiejętności Twojego malucha bo każde rozwija się w swoim tempie ! 🙂
Lepszym wyborem od mięsa z kurczaka może być indyk.

Kurczak Przeczytaj »

Kukurydza

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Możesz zaproponować ją niemowlakowi po prostu gotując w wodzie i podając w kolbie, np przekrojonej na pół.

Kukurydza Przeczytaj »

Krewetki

Krewetki to dobre źródło białka. Można wprowadzać od początku rozszerzania diety, jednak pamiętaj, że jest to alergen.

Krewetki Przeczytaj »

Komosa ryżowa

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Warto włączyć ją do diety dziecka ze względu na zawartość żelaza. Idealna jako składnik śniadania (komosa ryżowa+ owoc) jako zmiksowana lub podana w kawałkach z owocami oraz jako dodatek do wytrawnych obiadów. Jeśli podajesz komosę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Komosa ryżowa Przeczytaj »

Kasza pęczak

Kasza pęczak jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Dobra jako dodatek do zup czy drugich dań.
Aby ugotować kaszę przepłucz ją pod bieżącą wodą, i wrzuć na sypko do garnka. Stosuj proporcje 1:2 kasza: woda (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Po zagotowaniu gotuj około 20 minut do wchłonięcia się wody. Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza pęczak Przeczytaj »

Kasza orkiszowa

Kasza orkiszowa jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Aby ugotować kaszę przepłucz ją pod bieżącą wodą, i wrzuć na sypko do garnka. Stosuj proporcje 1:2 kasza: woda (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Po zagotowaniu gotuj około 20 minut do wchłonięcia się wody.

Kasza orkiszowa Przeczytaj »

Kasza mix Biedronka

Mix kasz: pęczak, bulgur, zielona soczewica.

Bardzo wartościowy, różnorodny produkt. Warto dodać do jadłospisu, ponieważ zawiera gruboziarniste kasze oraz dodatek strączków.
Świetna propozycja do obiadów, kolacji, sałatek.

Kasza mix Biedronka Przeczytaj »

Kasza jęczmienna

Kasza jęćzmienna jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest wartościową kaszą. Idealna jako dodatek do drugich dań, np do mięsa jak i składnik zup.
Aby dieta niemowlaka była zróżnicowana, stosuj różne rodzaje kasz. Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza jęczmienna Przeczytaj »

Kasza jaglana

Kasza jaglana jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Aby straciła gorzki posmak przelej ją wrzątkiem i wypłucz a następnie ugotuj. Warto ją włączyć do jadłospisu ze względu na zawartość żelaza oraz szeroką gamę zastosowań, od jaglanek na słodko na śniadania, przez dodatek do zup, dań głównych czy wypieków. Z kaszy jaglanej zrobisz również budyń. Zapraszam do przepisów 😉
Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza jaglana Przeczytaj »

Kasza gryczana palona

Kasza gryczana jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Aby ugotować kaszę przepłucz ją pod bieżącą wodą i gotuj bez woreczka 15 min.
Jest bogata w żelazo dlatego warto ją włączyć do jadłospisu niemowlaka. Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza gryczana palona Przeczytaj »

Kasza gryczana biała niepalona

Kasza gryczana biała jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest “zdrowsza” od kaszy gryczanej palonej ponieważ nie przechodzi dodatkowej obróbki. Zawiera żelazo, dlatego warto ją włączyć do jadłospisu niemowlaka.
Ciekawym przepisem jest chleb z kaszy gryczanej niepalonej przygotowany z 2 składników – kasza + woda. Sprawdź w intrenecie 😉
Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza gryczana biała niepalona Przeczytaj »

Jajko

Jajko jest dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podawaj zawsze dobrze ścięte, przy pierwszych podaniach gotuj zawsze 10-15 minut. To ważne :).
Wprowadzając jajko do diety malucha nie musisz podawać oddzielnie najpierw białka czy żółtka. Aktualne zalecenia mówią, że możesz wprowadzić od razu całe jajko. W posiłkach możesz przygotować jako jajecznicę, zrobić muffinki, placki czy naleśniki. Z ugotowanego jajka możesz zrobić pastę na pieczywo (jajko + awokado/masło).
Ugotowane żółtko może mieć ciężką konsystencje do zjedzenia dlatego możesz je dodać do pasty lub rozdrobnić widelcem z np. masłem. Pamiętaj, że żółtko jest produktem bogatym w żelazo.

Jajko Przeczytaj »

Indyk

Jest dozwolony i polecany dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Dobry jako dodatek do obiadów. Na początku podając maluchowi indyka aby ułatwić konsystencję przygotuj i zmiksuj w zupie, sosie lub ugotuj na miękko i rozerwij widelcem na cienkie podłużne kawałki. Indyk przygotowany w pojedynkę może być suchy i ciężki do zjedzenia dla niemowlaka. Skorzystaj z przepisów 🙂
Indyk ma więcej wartości odżywczych niż kurczak.

Indyk Przeczytaj »

Cukinia

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem podawanym dzieciom. Jeśli chcesz podać w kawałku- najpierw ugotuj na miękko. Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Cukinia Przeczytaj »

Shopping Cart