Ugotowane rozgniecione widelcem

Żółtko jaja

Żółtko jaja jest dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podawaj zawsze dobrze ścięte, przy pierwszych podaniach gotuj zawsze 10-15 minut. Nie musisz podawać oddzielnie białka i żółtka. Aktualnie można wprowadzać całe jajo do diety dziecka od początku rozszerzania diety.
Z jajka możesz zrobić muffinki, placki czy naleśniki. Z ugotowanego jajka możesz
też zrobić pastę na pieczywo (jajko + awokado/masło).
Z żółtka jajka możesz zrobić pastę kanapkową, chałkę czy zmiksować razem z zupą. Żółtko jest dobrym źródłem żelaza, dobrze go wprowadzić do diety niemowlaka. Nieścięte żółtko może być niebezpieczne dla niemowlaka.

Żółtko jaja Przeczytaj »

Tofu naturalne

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest świetną alternatywą dla mięsa. Zawiera sporo żelaza. Kupując tofu naturalne sprawdź aby w składzie była tylko woda i nasiona soi. Dozwolonymi dodatkami są również wapń i magnez.
Przy alergii na BMK z powodzeniem może zastępować twarożek.
Przy alergii na jajko możesz zrobić z niego jajecznice.

Tofu naturalne Przeczytaj »

Kasza orkiszowa

Kasza orkiszowa jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Aby ugotować kaszę przepłucz ją pod bieżącą wodą, i wrzuć na sypko do garnka. Stosuj proporcje 1:2 kasza: woda (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Po zagotowaniu gotuj około 20 minut do wchłonięcia się wody.

Kasza orkiszowa Przeczytaj »

Kasza pęczak

Kasza pęczak jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Dobra jako dodatek do zup czy drugich dań.
Aby ugotować kaszę przepłucz ją pod bieżącą wodą, i wrzuć na sypko do garnka. Stosuj proporcje 1:2 kasza: woda (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Po zagotowaniu gotuj około 20 minut do wchłonięcia się wody. Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza pęczak Przeczytaj »

Kasza bulgur

Kasza bulgur jest dozwolona od początku rozszerzania diety. Jest wartościową kaszą powstałą z pszenicy durum.
Idealna jako dodatek do drugich dań, np do mięsa jak i składnik zup.

Kasza bulgur Przeczytaj »

Kasza gryczana palona

Kasza gryczana jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Aby ugotować kaszę przepłucz ją pod bieżącą wodą i gotuj bez woreczka 15 min.
Jest bogata w żelazo dlatego warto ją włączyć do jadłospisu niemowlaka. Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza gryczana palona Przeczytaj »

Fasola biała

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Mimo, że strączki nie cieszą się popularnością podczas produktów wprowadzanych do diety niemowląt, nie musisz się ich obawiać. Są świetnym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Z powodzeniem mogą służyć jako zamiennik mięsa lub być wykorzystywane do wypieków czy past chlebowych. Proces gotowania białej fasoli jest czasochłonny, możesz skorzystać z tych z zalewy. Ważne jest abyś dokładnie wypłukała fasolę z soli, którą ta zalewa zawiera.
Biała fasola jest świetnym dodatkiem do zup.

Fasola biała Przeczytaj »

Czerwona fasola

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Mimo, że strączki nie cieszą się popularnością podczas produktów wprowadzanych do diety niemowląt, nie musisz się ich obawiać. Są świetnym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Z powodzeniem mogą służyć jako zamiennik mięsa lub być wykorzystywane do wypieków czy past chlebowych.
Proces gotowania czerwonej fasoli jest czasochłonny, możesz skorzystać z tych z zalewy. Ważne jest abyś dokładnie wypłukała fasolę z soli, którą ta zalewa zawiera.
Z czerwonej fasoli przygotujesz pasty kanapkowe, zdrową nutelle czy pyszne ciastka.

Czerwona fasola Przeczytaj »

Brokuł

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem podawanym dzieciom. Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5 minut dłużej aby kawałek warzywo “rozpadało” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Brokuł Przeczytaj »

Białko jaja

Jajko jest dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podawaj zawsze dobrze ścięte, przy pierwszych podaniach gotuj zawsze 10-15 minut. Nie musisz podawać oddzielnie białka i żółtka. Aktualnie można wprowadzać całe jajo do diety dziecka od początku rozszerzania diety.
Jajko możesz wykorzystać jako jajecznica, zrobić z niego muffinki, placki czy naleśniki. Z ugotowanego jajka możesz zrobić pastę na pieczywo (jajko + awokado/masło).
Z białka jajka możesz zrobić kokosanki czy omlet.

Białko jaja Przeczytaj »

Biała fasola Freshona

Strączki są świetnym źródłem białka, błonnika oraz składników mineralnych. Warto, aby wprowadzać je do jadłospisu malucha od początku rozszerzania diety. Możesz je na początku miażdżyć widelcem, dodawać do zupy, gulaszu, makaronu lub zblendować na pastę do pieczywa.

Biała fasola Freshona Przeczytaj »

Żółtko jaja

Żółtko jaja jest dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podawaj zawsze dobrze ścięte, przy pierwszych podaniach gotuj zawsze 10-15 minut. Nie musisz podawać oddzielnie białka i żółtka. Aktualnie można wprowadzać całe jajo do diety dziecka od początku rozszerzania diety.
Z jajka możesz zrobić muffinki, placki czy naleśniki. Z ugotowanego jajka możesz
też zrobić pastę na pieczywo (jajko + awokado/masło).
Z żółtka jajka możesz zrobić pastę kanapkową, chałkę czy zmiksować razem z zupą. Żółtko jest dobrym źródłem żelaza, dobrze go wprowadzić do diety niemowlaka. Nieścięte żółtko może być niebezpieczne dla niemowlaka.

Żółtko jaja Przeczytaj »

Ziemniaki

Są dozwolone w diecie niemowlaka od początku rozszerzania diety. Często spotykane naszych stołach. Niemowlakowi możesz je podać jako puree, lub ugotowane w całości. Jeśli są odmianą suchą warto do puree dodać łyżeczkę masła/mleka aby były łatwiejsze w konsystencji do zjedzenia.
Można je wykorzystywać jako składnik zupy czy placków.
Młodych ziemniaków nie musisz obierać dziecku ze skórki.

Ziemniaki Przeczytaj »

Tofu naturalne

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest świetną alternatywą dla mięsa. Zawiera sporo żelaza. Kupując tofu naturalne sprawdź aby w składzie była tylko woda i nasiona soi. Dozwolonymi dodatkami są również wapń i magnez.
Przy alergii na BMK z powodzeniem może zastępować twarożek.
Przy alergii na jajko możesz zrobić z niego jajecznice.

Tofu naturalne Przeczytaj »

Szparagi

Są dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Jeśli masz szparagi możesz zrobić z nich zupę krem, czy potraktować jako dodatek do dania.
Jeśli chcesz podać w kawałku- najpierw ugotuj na miękko. Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Szparagi Przeczytaj »

Por

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zazwyczaj dodawany jako składnik sosów, zup, drugich dań.

Por Przeczytaj »

Pomidor

Pomidorjest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podając go niemowlakowi nie musisz ściągać skórki. Jeśli jednak chcesz, nakłuj widelcem pomidora, następnie zalej go wrzącą wodą. Odczekaj minutę . Teraz skórka zejdzie łatwiej 🙂 Pomidor jest dobry jako dodatek do śniadań, jako składnik sosów, leczo, zup. Jest bogaty w witaminę C, warto go łączyć z produktami bogatymi w żelazo.

Pomidor Przeczytaj »

Pietruszka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem używanym w Polskich domach. Jest to twarde warzywo, niemowlakowi nie podawaj surowej w małych kawałkach, ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Jeżeli chcesz podać w kawałku to ugotuj 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść marchew kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi. Idealna jako dodatek do sosów, zup. Dla starszego dziecka spróbuj zrobić frytki z korzenia pietruszki, są pyszne ! 🙂

Pietruszka Przeczytaj »

Marchew

Zarówno surowa jak i gotowana jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest jednym z bardziej popularnych warzyw podawanych dzieciom.
Jest to twarde warzywo, niemowlakowi nie podawaj w małych kawałkach, ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Surową podawaj w całości, startą na tarce lub zmiksowaną.
Jeżeli chcesz podać w kawałku to ugotuj 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść marchew kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.
Jeżeli maluch ma problemy z wypróżnianiem, ogranicz podawanie gotowanej marchwi. Może mieć właściwości zatwardzające.

Marchew Przeczytaj »

Kurczak

Jest dozwolony i polecany dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zawsze kupuj z dobrego źródła ! Dobry jako dodatek do obiadów. Na początku podając maluchowi kurczaka aby ułatwić konsystencję przygotuj i zmiksuj w zupie, sosie lub ugotuj na miękko i rozerwij widelcem na cienkie podłużne kawałki. Mięso z kurczaka przygotowane w pojedynkę może być suchy i ciężki do zjedzenia dla niemowlaka. Skorzystaj z przepisów 🙂 . Z biegiem czasu, bliżej 1 roku życia możesz utrudniać maluchowi formę podania i podawać w kawałkach. Dostosuj to do umiejętności Twojego malucha bo każde rozwija się w swoim tempie ! 🙂
Lepszym wyborem od mięsa z kurczaka może być indyk.

Kurczak Przeczytaj »

Kukurydza

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Możesz zaproponować ją niemowlakowi po prostu gotując w wodzie i podając w kolbie, np przekrojonej na pół.

Kukurydza Przeczytaj »

Kasza pęczak

Kasza pęczak jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Dobra jako dodatek do zup czy drugich dań.
Aby ugotować kaszę przepłucz ją pod bieżącą wodą, i wrzuć na sypko do garnka. Stosuj proporcje 1:2 kasza: woda (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Po zagotowaniu gotuj około 20 minut do wchłonięcia się wody. Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza pęczak Przeczytaj »

Kasza orkiszowa

Kasza orkiszowa jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Aby ugotować kaszę przepłucz ją pod bieżącą wodą, i wrzuć na sypko do garnka. Stosuj proporcje 1:2 kasza: woda (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Po zagotowaniu gotuj około 20 minut do wchłonięcia się wody.

Kasza orkiszowa Przeczytaj »

Kasza gryczana palona

Kasza gryczana jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Aby ugotować kaszę przepłucz ją pod bieżącą wodą i gotuj bez woreczka 15 min.
Jest bogata w żelazo dlatego warto ją włączyć do jadłospisu niemowlaka. Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza gryczana palona Przeczytaj »

Kasza bulgur

Kasza bulgur jest dozwolona od początku rozszerzania diety. Jest wartościową kaszą powstałą z pszenicy durum.
Idealna jako dodatek do drugich dań, np do mięsa jak i składnik zup.

Kasza bulgur Przeczytaj »

Kalarepa

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Dla niemowlaka na początku drogi z rozszerzaniem diety warto podać jako składnik zupy. Kalarepę można również jeść surową. Jest twarda więc najlepiej obrać ze skórki i podać w całości. Podana w taki sposób zminimalizuje ryzyko zakrztuszenia i będzie dobrym treningiem 🙂

Kalarepa Przeczytaj »

Kaczka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Kupując mięso dla dziecka kupuj ze sprawdzonego źródła. Może to być dość ciężkie mięso do zjedzenia przez malucha w kawałku, gotując np. zupę dla malucha możesz dodać kawałek mięsa a następnie zmiksować je lub rozdrobnić na mniejsze kawałki.

Kaczka Przeczytaj »

Jajko

Jajko jest dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podawaj zawsze dobrze ścięte, przy pierwszych podaniach gotuj zawsze 10-15 minut. To ważne :).
Wprowadzając jajko do diety malucha nie musisz podawać oddzielnie najpierw białka czy żółtka. Aktualne zalecenia mówią, że możesz wprowadzić od razu całe jajko. W posiłkach możesz przygotować jako jajecznicę, zrobić muffinki, placki czy naleśniki. Z ugotowanego jajka możesz zrobić pastę na pieczywo (jajko + awokado/masło).
Ugotowane żółtko może mieć ciężką konsystencje do zjedzenia dlatego możesz je dodać do pasty lub rozdrobnić widelcem z np. masłem. Pamiętaj, że żółtko jest produktem bogatym w żelazo.

Jajko Przeczytaj »

Indyk

Jest dozwolony i polecany dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Dobry jako dodatek do obiadów. Na początku podając maluchowi indyka aby ułatwić konsystencję przygotuj i zmiksuj w zupie, sosie lub ugotuj na miękko i rozerwij widelcem na cienkie podłużne kawałki. Indyk przygotowany w pojedynkę może być suchy i ciężki do zjedzenia dla niemowlaka. Skorzystaj z przepisów 🙂
Indyk ma więcej wartości odżywczych niż kurczak.

Indyk Przeczytaj »

Fasola biała

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Mimo, że strączki nie cieszą się popularnością podczas produktów wprowadzanych do diety niemowląt, nie musisz się ich obawiać. Są świetnym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Z powodzeniem mogą służyć jako zamiennik mięsa lub być wykorzystywane do wypieków czy past chlebowych. Proces gotowania białej fasoli jest czasochłonny, możesz skorzystać z tych z zalewy. Ważne jest abyś dokładnie wypłukała fasolę z soli, którą ta zalewa zawiera.
Biała fasola jest świetnym dodatkiem do zup.

Fasola biała Przeczytaj »

Dynia

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem podawanym dzieciom. Jeśli chcesz podać w kawałku- najpierw ugotuj na miękko.
Idealne do przechowywania gotowego puree w zamrażarce. Dobre jako składnik placków, gofrów, zup czy dań gulaszowych.
Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Dynia Przeczytaj »

Czerwona fasola Freshona

Strączki są świetnym źródłem białka, błonnika oraz składników mineralnych. Warto, aby wprowadzać je do jadłospisu malucha od początku rozszerzania diety. Możesz je na początku miażdżyć widelcem, dodawać do zupy, gulaszu, makaronu lub zblendować na pastę do pieczywa.

Czerwona fasola Freshona Przeczytaj »

Czerwona fasola

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Mimo, że strączki nie cieszą się popularnością podczas produktów wprowadzanych do diety niemowląt, nie musisz się ich obawiać. Są świetnym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Z powodzeniem mogą służyć jako zamiennik mięsa lub być wykorzystywane do wypieków czy past chlebowych.
Proces gotowania czerwonej fasoli jest czasochłonny, możesz skorzystać z tych z zalewy. Ważne jest abyś dokładnie wypłukała fasolę z soli, którą ta zalewa zawiera.
Z czerwonej fasoli przygotujesz pasty kanapkowe, zdrową nutelle czy pyszne ciastka.

Czerwona fasola Przeczytaj »

Cukinia

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem podawanym dzieciom. Jeśli chcesz podać w kawałku- najpierw ugotuj na miękko. Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Cukinia Przeczytaj »

Ciecierzyca

Ciecierzyca jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Utarło się przekonanie, że strączki są ciężkostrawne i zakazane dla niemowląt. Aktualne zalecenia żywienia zdrowych niemowląt nie wykluczają strączków z diety niemowląt. Jest bogata w błonnik i żelazo, warto włączyć je do codziennej diety dzieci i dorosłych.
Proces gotowania i przygotowania cieciorki jest dość czasochłonny. Ciecierzyca z zalewy wypłukana pod bieżącą wodą może być lepszym i łatwiejszym rozwiązaniem, które umożliwi włączenie jej do diety. Ciecierzyca z zalewy zawiera sól (niewielką jej ilość) dlatego staraj się nie podawać jej codziennie a np raz na tydzień czy dwa.
Z ciecierzycy zrobisz pyszny hummus do pieczywa, może być składnikiem placków , gofrów. Ma delikatnie orzechowy posmak.
Podając ciecierzyce niemowlakowi po raz pierwszy rozgnieć ją widelcem lub przekrój na pół aby zminimalizować ryzyko zakrztuszenia.

Ciecierzyca Przeczytaj »

Brukselka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Podając jeden z pierwszych razy warto gotować ją 5 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.
W okolicy 9-10 miesiąca warto pokroić brukselkę na mniejsze kawałki aby maluch mógł trenować chwyt pensetowy

Brukselka Przeczytaj »

Brokuł

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem podawanym dzieciom. Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5 minut dłużej aby kawałek warzywo “rozpadało” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Brokuł Przeczytaj »

Bób

Bób jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Utarło się przekonanie, że strączki są ciężkostrawne dla niemowląt. Aktualne zalecenia żywienia zdrowych niemowląt nie wykluczają strączków z diety niemowląt.
Są bogate w błonnik i żelazo, warto włączyć je do diety w sezonie oraz poza nim kupując mrożone. Bób można jeść w skórce, jednak na początku drogi z rozszerzaniem diety lepszym wyborem będzie ugotowany na miękko podany bez skórki a nawet zgnieciony widelcem.
Ze względu na ryzyko zakrztuszenia 6-8 miesięcznemu dziecku przekrój bób na pół.
Nie wiesz jak podać bób ? Możesz podać samodzielnie jako dodatek do posiłku lub zrobić z niego pyszną pastę z bobu do pieczywa czy placków.

Bób Przeczytaj »

Białko jaja

Jajko jest dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podawaj zawsze dobrze ścięte, przy pierwszych podaniach gotuj zawsze 10-15 minut. Nie musisz podawać oddzielnie białka i żółtka. Aktualnie można wprowadzać całe jajo do diety dziecka od początku rozszerzania diety.
Jajko możesz wykorzystać jako jajecznica, zrobić z niego muffinki, placki czy naleśniki. Z ugotowanego jajka możesz zrobić pastę na pieczywo (jajko + awokado/masło).
Z białka jajka możesz zrobić kokosanki czy omlet.

Białko jaja Przeczytaj »

Biała fasola Freshona

Strączki są świetnym źródłem białka, błonnika oraz składników mineralnych. Warto, aby wprowadzać je do jadłospisu malucha od początku rozszerzania diety. Możesz je na początku miażdżyć widelcem, dodawać do zupy, gulaszu, makaronu lub zblendować na pastę do pieczywa.

Biała fasola Freshona Przeczytaj »

Awokado

Awokado jest bezpieczne od początku rozszerzania diety. Dojrzałe i miękkie może być podane w kawałku, rozdrobnione widelcem, podane jako pasta na kanapce (awokado zmiksowane z ugotowanym jajkiem). Awokado jest świetnym składnikiem koktajli a dzięki temu, że zawiera dużo dobrych tłuszczy podbija nie tylko smak warzywnych koktajli. Dzięki tłuszczowi zawartemu w awokado wchłanianie witamin jest lepsze. Spróbuj koktajlu awokado + jarmuż/szpinak + banan.

Awokado Przeczytaj »

Shopping Cart