ugotowane-pokrojone-w-dlugie-kawalki

Czerwona fasola

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Mimo, że strączki nie cieszą się popularnością podczas produktów wprowadzanych do diety niemowląt, nie musisz się ich obawiać. Są świetnym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Z powodzeniem mogą służyć jako zamiennik mięsa lub być wykorzystywane do wypieków czy past chlebowych.
Proces gotowania czerwonej fasoli jest czasochłonny, możesz skorzystać z tych z zalewy. Ważne jest abyś dokładnie wypłukała fasolę z soli, którą ta zalewa zawiera.
Z czerwonej fasoli przygotujesz pasty kanapkowe, zdrową nutelle czy pyszne ciastka.

Czerwona fasola Przeczytaj »

Białko jaja

Jajko jest dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podawaj zawsze dobrze ścięte, przy pierwszych podaniach gotuj zawsze 10-15 minut. Nie musisz podawać oddzielnie białka i żółtka. Aktualnie można wprowadzać całe jajo do diety dziecka od początku rozszerzania diety.
Jajko możesz wykorzystać jako jajecznica, zrobić z niego muffinki, placki czy naleśniki. Z ugotowanego jajka możesz zrobić pastę na pieczywo (jajko + awokado/masło).
Z białka jajka możesz zrobić kokosanki czy omlet.

Białko jaja Przeczytaj »

Bakłażan

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Nie jest to popularne warzywo, jeśli jednak masz je w domu
i sami jecie, nic nie stoi na przeszkodzie aby niemowlę również spróbowało.

Bakłażan Przeczytaj »

Ziemniaki

Są dozwolone w diecie niemowlaka od początku rozszerzania diety. Często spotykane naszych stołach. Niemowlakowi możesz je podać jako puree, lub ugotowane w całości. Jeśli są odmianą suchą warto do puree dodać łyżeczkę masła/mleka aby były łatwiejsze w konsystencji do zjedzenia.
Można je wykorzystywać jako składnik zupy czy placków.
Młodych ziemniaków nie musisz obierać dziecku ze skórki.

Ziemniaki Przeczytaj »

Tofu naturalne Biedronka

Tofu jest bardzo dobrym źródłem białka, warto wprowadzać je do jadłospisu. Soja jest alergenem, jednak nie opóźniamy wprowadzania alergenów w diecie dziecka.

Tofu sprawdzi się do wytrwanych przepisów: do makaronu, gulaszu, kaszy, w formie pasty na kanapki czy wblendowane w sos warzywny dla podbicia ilości białka, ale pasuje też do słodkich opcji: zblendowany w owsiance, jako baza placuszków.

Tofu naturalne Biedronka Przeczytaj »

Seler

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Idealny jako składnik koktajlu (np seler + banan + cytryna + awokado)
Najczęściej wykorzystywany jako składnik zup.
Gotując zupę możesz zawsze ugotować przy okazji kilka podłużnych kawałków do samodzielnego jedzenia. Jeżeli chcesz podać w kawałku to ugotuj 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść marchew kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Seler Przeczytaj »

Por

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zazwyczaj dodawany jako składnik sosów, zup, drugich dań.

Por Przeczytaj »

Pinsa pełnoziarnista Lidl

Skład: mąka razowa z pszenicy miękkiej 49%, woda, oliwa z oliwek, sól, zakwas 1,6%(woda, mąka), drożdże piwowarskie, mąka słodowa z jęczmienia.

Produkt, który może stanowić bazę do domowej pizzy, tortilli, mini kanapek na ciepło.
Ma w sobie mąkę razową, która zwiększa ilośc błonnika, białka i składników mineralnych. Produkt ma krótki, dobry skład, jednak ze względu na zawartość soli polecany po skończonym roku, w okazjonalnych posiłkach (ponieważ jest to jednak gotowiec).

Pinsa pełnoziarnista Lidl Przeczytaj »

Pigwa

PIgwa to źródło Witaminy C, jest bardzo twardym owocem. Możesz podawać go od początku rozszerzania diety. Idealny owoc do robienia domowyxh przetworów, np dżemów z dodatkiem pektyny, bez dodatku cukru.
Niemowlakowi możesz podgotować pigwę aby była bardziej miekka, wtedy podać w całości lub kawałku.

Pigwa Przeczytaj »

Pietruszka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem używanym w Polskich domach. Jest to twarde warzywo, niemowlakowi nie podawaj surowej w małych kawałkach, ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Jeżeli chcesz podać w kawałku to ugotuj 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść marchew kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi. Idealna jako dodatek do sosów, zup. Dla starszego dziecka spróbuj zrobić frytki z korzenia pietruszki, są pyszne ! 🙂

Pietruszka Przeczytaj »

Kurczak

Jest dozwolony i polecany dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zawsze kupuj z dobrego źródła ! Dobry jako dodatek do obiadów. Na początku podając maluchowi kurczaka aby ułatwić konsystencję przygotuj i zmiksuj w zupie, sosie lub ugotuj na miękko i rozerwij widelcem na cienkie podłużne kawałki. Mięso z kurczaka przygotowane w pojedynkę może być suchy i ciężki do zjedzenia dla niemowlaka. Skorzystaj z przepisów 🙂 . Z biegiem czasu, bliżej 1 roku życia możesz utrudniać maluchowi formę podania i podawać w kawałkach. Dostosuj to do umiejętności Twojego malucha bo każde rozwija się w swoim tempie ! 🙂
Lepszym wyborem od mięsa z kurczaka może być indyk.

Kurczak Przeczytaj »

Jajko

Jajko jest dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podawaj zawsze dobrze ścięte, przy pierwszych podaniach gotuj zawsze 10-15 minut. To ważne :).
Wprowadzając jajko do diety malucha nie musisz podawać oddzielnie najpierw białka czy żółtka. Aktualne zalecenia mówią, że możesz wprowadzić od razu całe jajko. W posiłkach możesz przygotować jako jajecznicę, zrobić muffinki, placki czy naleśniki. Z ugotowanego jajka możesz zrobić pastę na pieczywo (jajko + awokado/masło).
Ugotowane żółtko może mieć ciężką konsystencje do zjedzenia dlatego możesz je dodać do pasty lub rozdrobnić widelcem z np. masłem. Pamiętaj, że żółtko jest produktem bogatym w żelazo.

Jajko Przeczytaj »

Indyk

Jest dozwolony i polecany dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Dobry jako dodatek do obiadów. Na początku podając maluchowi indyka aby ułatwić konsystencję przygotuj i zmiksuj w zupie, sosie lub ugotuj na miękko i rozerwij widelcem na cienkie podłużne kawałki. Indyk przygotowany w pojedynkę może być suchy i ciężki do zjedzenia dla niemowlaka. Skorzystaj z przepisów 🙂
Indyk ma więcej wartości odżywczych niż kurczak.

Indyk Przeczytaj »

Dynia

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem podawanym dzieciom. Jeśli chcesz podać w kawałku- najpierw ugotuj na miękko.
Idealne do przechowywania gotowego puree w zamrażarce. Dobre jako składnik placków, gofrów, zup czy dań gulaszowych.
Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Dynia Przeczytaj »

Czerwona fasola

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Mimo, że strączki nie cieszą się popularnością podczas produktów wprowadzanych do diety niemowląt, nie musisz się ich obawiać. Są świetnym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Z powodzeniem mogą służyć jako zamiennik mięsa lub być wykorzystywane do wypieków czy past chlebowych.
Proces gotowania czerwonej fasoli jest czasochłonny, możesz skorzystać z tych z zalewy. Ważne jest abyś dokładnie wypłukała fasolę z soli, którą ta zalewa zawiera.
Z czerwonej fasoli przygotujesz pasty kanapkowe, zdrową nutelle czy pyszne ciastka.

Czerwona fasola Przeczytaj »

Cukinia

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem podawanym dzieciom. Jeśli chcesz podać w kawałku- najpierw ugotuj na miękko. Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Cukinia Przeczytaj »

Ciecierzyca

Ciecierzyca jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Utarło się przekonanie, że strączki są ciężkostrawne i zakazane dla niemowląt. Aktualne zalecenia żywienia zdrowych niemowląt nie wykluczają strączków z diety niemowląt. Jest bogata w błonnik i żelazo, warto włączyć je do codziennej diety dzieci i dorosłych.
Proces gotowania i przygotowania cieciorki jest dość czasochłonny. Ciecierzyca z zalewy wypłukana pod bieżącą wodą może być lepszym i łatwiejszym rozwiązaniem, które umożliwi włączenie jej do diety. Ciecierzyca z zalewy zawiera sól (niewielką jej ilość) dlatego staraj się nie podawać jej codziennie a np raz na tydzień czy dwa.
Z ciecierzycy zrobisz pyszny hummus do pieczywa, może być składnikiem placków , gofrów. Ma delikatnie orzechowy posmak.
Podając ciecierzyce niemowlakowi po raz pierwszy rozgnieć ją widelcem lub przekrój na pół aby zminimalizować ryzyko zakrztuszenia.

Ciecierzyca Przeczytaj »

Brukselka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Podając jeden z pierwszych razy warto gotować ją 5 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.
W okolicy 9-10 miesiąca warto pokroić brukselkę na mniejsze kawałki aby maluch mógł trenować chwyt pensetowy

Brukselka Przeczytaj »

Bób

Bób jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Utarło się przekonanie, że strączki są ciężkostrawne dla niemowląt. Aktualne zalecenia żywienia zdrowych niemowląt nie wykluczają strączków z diety niemowląt.
Są bogate w błonnik i żelazo, warto włączyć je do diety w sezonie oraz poza nim kupując mrożone. Bób można jeść w skórce, jednak na początku drogi z rozszerzaniem diety lepszym wyborem będzie ugotowany na miękko podany bez skórki a nawet zgnieciony widelcem.
Ze względu na ryzyko zakrztuszenia 6-8 miesięcznemu dziecku przekrój bób na pół.
Nie wiesz jak podać bób ? Możesz podać samodzielnie jako dodatek do posiłku lub zrobić z niego pyszną pastę z bobu do pieczywa czy placków.

Bób Przeczytaj »

Białko jaja

Jajko jest dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podawaj zawsze dobrze ścięte, przy pierwszych podaniach gotuj zawsze 10-15 minut. Nie musisz podawać oddzielnie białka i żółtka. Aktualnie można wprowadzać całe jajo do diety dziecka od początku rozszerzania diety.
Jajko możesz wykorzystać jako jajecznica, zrobić z niego muffinki, placki czy naleśniki. Z ugotowanego jajka możesz zrobić pastę na pieczywo (jajko + awokado/masło).
Z białka jajka możesz zrobić kokosanki czy omlet.

Białko jaja Przeczytaj »

Bakłażan

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Nie jest to popularne warzywo, jeśli jednak masz je w domu
i sami jecie, nic nie stoi na przeszkodzie aby niemowlę również spróbowało.

Bakłażan Przeczytaj »

Shopping Cart