Ugotowane zmiksowane

Żółtko jaja

Żółtko jaja jest dozwolone dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Podawaj zawsze dobrze ścięte, przy pierwszych podaniach gotuj zawsze 10-15 minut. Nie musisz podawać oddzielnie białka i żółtka. Aktualnie można wprowadzać całe jajo do diety dziecka od początku rozszerzania diety.
Z jajka możesz zrobić muffinki, placki czy naleśniki. Z ugotowanego jajka możesz
też zrobić pastę na pieczywo (jajko + awokado/masło).
Z żółtka jajka możesz zrobić pastę kanapkową, chałkę czy zmiksować razem z zupą. Żółtko jest dobrym źródłem żelaza, dobrze go wprowadzić do diety niemowlaka. Nieścięte żółtko może być niebezpieczne dla niemowlaka.

Żółtko jaja Przeczytaj »

Ziemniaki

Są dozwolone w diecie niemowlaka od początku rozszerzania diety. Często spotykane naszych stołach. Niemowlakowi możesz je podać jako puree, lub ugotowane w całości. Jeśli są odmianą suchą warto do puree dodać łyżeczkę masła/mleka aby były łatwiejsze w konsystencji do zjedzenia.
Można je wykorzystywać jako składnik zupy czy placków.
Młodych ziemniaków nie musisz obierać dziecku ze skórki.

Ziemniaki Przeczytaj »

Szpinak

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zarówno surowy jak po obróbce cieplnej. Jednak jego naturalna forma (liście) nie jest najlepszą formą dla niemowlaka. Może się przykleić do podniebienia czy przełyku. Jest to trudna forma do jedzenia.
Na początku jeśli chcesz podać szpinak warto go zmiksować lub drobno pokroić nożem. Najczęściej wykorzystywany jest do zrobienia duszonego szpinaku lub surowego koktajlu (szczaw/ szpinak + banan + cytryna).

Szpinak Przeczytaj »

Szczaw

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jednak jego forma (liście) nie jest najlepszą formą dla niemowlaka. Może się przykleić do podniebienia czy przełyku. Jest to trudna forma do jedzenia dla niemowlaka. Na początku jeśli chcesz podać szczaw warto ją zmiksować lub drobno pokroić nożem.
Najczęściej szczaw wykorzystywany jest do zrobienia zupy szczawiowej lub surowego koktajlu (szczaw/ szpinak + banan + cytryna)

Szczaw Przeczytaj »

Rodzynki

Rodzynki jest to suszona forma winogron. Zazwyczaj zawierają cukier w składzie, jednak na rynku możesz spotkać rodzynki bez dodatku cukru.
Ze względu na naturalną zawartość cukrów używaj w diecie dziecka okazjonalnie

Rodzynki Przeczytaj »

Por

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zazwyczaj dodawany jako składnik sosów, zup, drugich dań.

Por Przeczytaj »

Płatki owsiane

Są dozwolone od początku rozszerzania diety. Zachęcam Cię do używania płatków owsianych górskich gdyż mają więcej wartości odżywczych niż błyskawiczne.
Ze względu na zawartość żelaza warto włączyć je do codziennej diety malucha.

Płatki owsiane Przeczytaj »

Pigwa

PIgwa to źródło Witaminy C, jest bardzo twardym owocem. Możesz podawać go od początku rozszerzania diety. Idealny owoc do robienia domowyxh przetworów, np dżemów z dodatkiem pektyny, bez dodatku cukru.
Niemowlakowi możesz podgotować pigwę aby była bardziej miekka, wtedy podać w całości lub kawałku.

Pigwa Przeczytaj »

Pietruszka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem używanym w Polskich domach. Jest to twarde warzywo, niemowlakowi nie podawaj surowej w małych kawałkach, ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Jeżeli chcesz podać w kawałku to ugotuj 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść marchew kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi. Idealna jako dodatek do sosów, zup. Dla starszego dziecka spróbuj zrobić frytki z korzenia pietruszki, są pyszne ! 🙂

Pietruszka Przeczytaj »

Marchew

Zarówno surowa jak i gotowana jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest jednym z bardziej popularnych warzyw podawanych dzieciom.
Jest to twarde warzywo, niemowlakowi nie podawaj w małych kawałkach, ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Surową podawaj w całości, startą na tarce lub zmiksowaną.
Jeżeli chcesz podać w kawałku to ugotuj 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść marchew kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.
Jeżeli maluch ma problemy z wypróżnianiem, ogranicz podawanie gotowanej marchwi. Może mieć właściwości zatwardzające.

Marchew Przeczytaj »

Kurczak

Jest dozwolony i polecany dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zawsze kupuj z dobrego źródła ! Dobry jako dodatek do obiadów. Na początku podając maluchowi kurczaka aby ułatwić konsystencję przygotuj i zmiksuj w zupie, sosie lub ugotuj na miękko i rozerwij widelcem na cienkie podłużne kawałki. Mięso z kurczaka przygotowane w pojedynkę może być suchy i ciężki do zjedzenia dla niemowlaka. Skorzystaj z przepisów 🙂 . Z biegiem czasu, bliżej 1 roku życia możesz utrudniać maluchowi formę podania i podawać w kawałkach. Dostosuj to do umiejętności Twojego malucha bo każde rozwija się w swoim tempie ! 🙂
Lepszym wyborem od mięsa z kurczaka może być indyk.

Kurczak Przeczytaj »

Królik

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Kupując mięso dla dziecka kupuj ze sprawdzonego źródła. Jest to bardzo delikatne, dobre jakościowo mięso jednak w kawałku może być dość ciężkie do zjedzenia przez malucha. Ugotuj zupę dodając królika a następnie zmiksuj je.

Królik Przeczytaj »

Kasza jaglana

Kasza jaglana jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Aby straciła gorzki posmak przelej ją wrzątkiem i wypłucz a następnie ugotuj. Warto ją włączyć do jadłospisu ze względu na zawartość żelaza oraz szeroką gamę zastosowań, od jaglanek na słodko na śniadania, przez dodatek do zup, dań głównych czy wypieków. Z kaszy jaglanej zrobisz również budyń. Zapraszam do przepisów 😉
Jeśli podajesz kaszę maluchowi, który dopiero zaczął rozszerzanie diety zmiksuj bądź rozgnieć widelcem.

Kasza jaglana Przeczytaj »

Kapusta

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Na jej bazie możesz zrobić niemowlakowi zupę, farsz do pasztecików, gołąbki czy delikatniejszą wersje łazanek.

Kapusta Przeczytaj »

Kaczka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Kupując mięso dla dziecka kupuj ze sprawdzonego źródła. Może to być dość ciężkie mięso do zjedzenia przez malucha w kawałku, gotując np. zupę dla malucha możesz dodać kawałek mięsa a następnie zmiksować je lub rozdrobnić na mniejsze kawałki.

Kaczka Przeczytaj »

Jarmuż

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jako, że liście są produktem zwiększającym ryzyko zakrztuszenia podawaj go w koktajlach.
Dobrze smakuje w towarzystwie banana i cytryny (np jarmuż + banan + cytryna + mleko).

Jarmuż Przeczytaj »

Indyk

Jest dozwolony i polecany dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Dobry jako dodatek do obiadów. Na początku podając maluchowi indyka aby ułatwić konsystencję przygotuj i zmiksuj w zupie, sosie lub ugotuj na miękko i rozerwij widelcem na cienkie podłużne kawałki. Indyk przygotowany w pojedynkę może być suchy i ciężki do zjedzenia dla niemowlaka. Skorzystaj z przepisów 🙂
Indyk ma więcej wartości odżywczych niż kurczak.

Indyk Przeczytaj »

Groszek

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dobrym źródłem błonnika. Poza sezonem korzystaj z mrożonek, dzięki nim możesz przygotować ekspresową zupę krem z groszku, pastę na kanapkę czy dodatek do kaszotto.
Podając jako dodatek do posiłku, na początku rozszerzania diety zgnieć groszek widelcem. W okolicy 9-10 miesiąca życia zaproponuj maluszkowi kulki groszku do samodzielnego jedzenia aby ćwiczył chwyt pesetowy 🙂
Groszek poza sezonem wybieraj mrożony.

Groszek Przeczytaj »

Fasola biała

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Mimo, że strączki nie cieszą się popularnością podczas produktów wprowadzanych do diety niemowląt, nie musisz się ich obawiać. Są świetnym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Z powodzeniem mogą służyć jako zamiennik mięsa lub być wykorzystywane do wypieków czy past chlebowych. Proces gotowania białej fasoli jest czasochłonny, możesz skorzystać z tych z zalewy. Ważne jest abyś dokładnie wypłukała fasolę z soli, którą ta zalewa zawiera.
Biała fasola jest świetnym dodatkiem do zup.

Fasola biała Przeczytaj »

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Zarówno liście jak i przyprawa są dozwolone dla malucha. Najsmaczniejszy są świeże liście. Świeży czosnek niedźwiedzi dodawaj pod koniec gotowania. Można do większości przyrządzanych dań.
Dobrze będzie smakować jako dodatek do:
– Pesto,
– Zup,
– Sosów,
– Past kanapkowych,
– Mięs.

Czosnek niedźwiedzi Przeczytaj »

Czerwona fasola

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Mimo, że strączki nie cieszą się popularnością podczas produktów wprowadzanych do diety niemowląt, nie musisz się ich obawiać. Są świetnym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Z powodzeniem mogą służyć jako zamiennik mięsa lub być wykorzystywane do wypieków czy past chlebowych.
Proces gotowania czerwonej fasoli jest czasochłonny, możesz skorzystać z tych z zalewy. Ważne jest abyś dokładnie wypłukała fasolę z soli, którą ta zalewa zawiera.
Z czerwonej fasoli przygotujesz pasty kanapkowe, zdrową nutelle czy pyszne ciastka.

Czerwona fasola Przeczytaj »

Cebula

jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Możesz dodawać poszatkowaną cebule do sosów, zup, mięs. Nie musisz się jej obawiać, dzięki niej dania nabierają wyraźniejszego smaku.

Cebula Przeczytaj »

Brukselka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Podając jeden z pierwszych razy warto gotować ją 5 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.
W okolicy 9-10 miesiąca warto pokroić brukselkę na mniejsze kawałki aby maluch mógł trenować chwyt pensetowy

Brukselka Przeczytaj »

Botwinka

Botwinka jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety.
Twarde warzywo aby podać w bezpieczny sposób niemowlakowi zawsze zmiksuj lub zetrzyj. Jeśli chcesz podać w kawałku- najpierw ugotuj na miękko.
Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Botwinka Przeczytaj »

Shopping Cart