Ugotowane ze skórką

Cukinia

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem podawanym dzieciom. Jeśli chcesz podać w kawałku- najpierw ugotuj na miękko. Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Cukinia Przeczytaj »

Bób

Bób jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Utarło się przekonanie, że strączki są ciężkostrawne dla niemowląt. Aktualne zalecenia żywienia zdrowych niemowląt nie wykluczają strączków z diety niemowląt.
Są bogate w błonnik i żelazo, warto włączyć je do diety w sezonie oraz poza nim kupując mrożone. Bób można jeść w skórce, jednak na początku drogi z rozszerzaniem diety lepszym wyborem będzie ugotowany na miękko podany bez skórki a nawet zgnieciony widelcem.
Ze względu na ryzyko zakrztuszenia 6-8 miesięcznemu dziecku przekrój bób na pół.
Nie wiesz jak podać bób ? Możesz podać samodzielnie jako dodatek do posiłku lub zrobić z niego pyszną pastę z bobu do pieczywa czy placków.

Bób Przeczytaj »

Shopping Cart