ugotowane-starte

Papryka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Nie musisz ściągać skórki. Możesz podać zarówno surową jak i po obróbce cieplnej.
na początku rozszerzania diety chcąc podać w kawałku pokrój na bardzo cienkie podłużne kawałki. Twardej surowej papryki nie podawaj w grubszych kawałkach ze względu na większe ryzyko zakrztuszenia.
Paprykę możesz podać jako dodatek do wytrawnego dania, jako składnik leczo/ gulaszu lub zrobić ją faszerowaną, np. z mięsem mielonym

Papryka Przeczytaj »

Kalarepa

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Dla niemowlaka na początku drogi z rozszerzaniem diety warto podać jako składnik zupy. Kalarepę można również jeść surową. Jest twarda więc najlepiej obrać ze skórki i podać w całości. Podana w taki sposób zminimalizuje ryzyko zakrztuszenia i będzie dobrym treningiem 🙂

Kalarepa Przeczytaj »

Kalafior

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem podawanym dzieciom. Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5 minut dłużej aby kawałek warzywa “rozpadało” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Kalafior Przeczytaj »

Shopping Cart