Surowe tarte

Rzodkiewka

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Ze względu na swój mały okrągły kształt zwiększa ryzyko zakrztuszenia przez niemowlaka.
Podając rzodkiewkę maluchowi zetrzyj ją na tarce i np dodaj do twarożku. Rzodkiewkę zamiast trzeć możesz również pokroić na małe kawałki.

Rzodkiewka Przeczytaj »

Marchew

Zarówno surowa jak i gotowana jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest jednym z bardziej popularnych warzyw podawanych dzieciom.
Jest to twarde warzywo, niemowlakowi nie podawaj w małych kawałkach, ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Surową podawaj w całości, startą na tarce lub zmiksowaną.
Jeżeli chcesz podać w kawałku to ugotuj 5-10 minut dłużej aby kawałek “rozpadał” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść marchew kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.
Jeżeli maluch ma problemy z wypróżnianiem, ogranicz podawanie gotowanej marchwi. Może mieć właściwości zatwardzające.

Marchew Przeczytaj »

Kalarepa

Jest dozwolona dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Dla niemowlaka na początku drogi z rozszerzaniem diety warto podać jako składnik zupy. Kalarepę można również jeść surową. Jest twarda więc najlepiej obrać ze skórki i podać w całości. Podana w taki sposób zminimalizuje ryzyko zakrztuszenia i będzie dobrym treningiem 🙂

Kalarepa Przeczytaj »

Kalafior

Jest dozwolony dla niemowlaka od początku rozszerzania diety. Jest dość popularnym warzywem podawanym dzieciom. Podając jeden z pierwszych razy warto gotować go 5 minut dłużej aby kawałek warzywa “rozpadało” Ci się w dłoniach. Jeżeli będziesz w stanie rozgnieść go kciukiem i palcem wskazującym lub między językiem a podniebieniem, możesz podać go niemowlakowi.

Kalafior Przeczytaj »

Shopping Cart