Według zaleceń żywienia niemowląt z 2021 "zaleca się tłuste ryby morskie. W Polsce należy do nich na przykład śledź atlantycki, łosoś norweski hodowlany, szprot, sardynki, pstrąg hodowlany, flądra, dorsz, makrela atlantycka i morszczuk. Niemowlętom nie należy podawać ryb drapieżnych, takich jak miecznik, rekin, makrela królewska, tuńczyk oraz płytecznik. Ryby należy podawać w małych porcjach, nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu, obserwując reakcję organizmu dziecka. W przypadku niedostatecznego spożywania ryb, niepokrywającego zapotrzebowania na DHA, warto rozważyć dodatkową suplementację".
kawałek łosiosiaPolecam zrobić od razu dla całej rodziny. Maluchowi wystarczy porcja wielkości Twojego palca (10 g-20 g)
2łyżkinatki pietruszki
2łyżki świeżego koperku
10mloliwy z oliwek
1sztząbki czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie
Pokrój natkę pietruszki i koperek.
Posmaruj oliwą naczynie żaroodporne. włóż łososia, skrop go cytryną. Połóż natkę i koperek.
Piecz 30 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni (góra dół)
W tym samym czasie możesz przygotować warzywa w piekarniku.
Informacje dodatkowe
Możesz użyć innych warzyw, które masz w domu. Na przykład: (pietruszka, kalarepa, papryka).
Słowo kluczowe ryba
Próbowałaś przepisu lub masz jakieś pytania ?Daj mi znać w komentarzu. Na codzień zapraszam też do siebie na instagram gdzie dziele się informacjami i przepisami na czas rozszerzania diety.
Korzystasz z moich treści i darmowych przepisów? Na instagramie jest około 90 darmowych przepisów i informacji o rozszerzaniu diety. Będzie mi bardzo miło jak postawisz mi wirtualną kawe. Dla mnie to duża motywacja aby dalej tworzyć dla Ciebie darmowe treści. Kawę postawisz TUTAJ . Do usłyszenia ! :)