Sól jest produktem zakazanym w diecie niemowląt. Ważne jest nie używanie soli do gotowanych posiłków dla dziecka. Jeżeli gotujesz dla całej rodziny, posiłki dorosłych dosól na talerzu lub odłóż niesoloną porcję dziecku a następnie dosyp soli do posiłku. Dlaczego jest to ważne ? Niemowlęta dopiero kształtują swoje preferencje smakowe. Eksperci zajmujący się żywieniem niemowląt zapewniają, że brak soli pozwala kształtować prawidłowe preferencje smakowe. To nie jest tak, że niemowlakowi nie będzie smakować niesolony posiłek. Zamiast soli używaj w kuchni przypraw (bez zbędnych dodatków) oraz ziół.
Normy soli dla niemowląt, dzieci i dorosłych:
0-6 miesięcy – 120 mg sodu – to zapotrzebowanie całkowicie pokrywa karmienie piersią/ mlekiem modyfikowanym,
7-11 miesięcy – 0,2 g soli dziennie – 1 łyżeczka soli waży 6 g.
1-3 lata – do 2 g soli dziennie (1/3 łyżeczki)
4-6 lat – do 3 g soli dziennie (1/2 łyżeczki)
7-10 lat- do 5 g soli dziennie (niecała łyżeczka)
+11 lat – do 6 g soli dziennie (1 łyżeczka).
Pamiętaj, że w produktach gotowych często pojawia się sól. Znajdziesz ją w:
– napojach roślinnych (ok 1g soli na 100 g produktu),
– passatach pomidorowych (ok 0,8 g soli na 100 g produktu),
– pieczywie (ok 1.2 g soli na 100 g produktu),
– Ciecierzycy, fasoli czerwonej z zalewy ( ok 0,5 g soli na 100 g produktu).