
Jogurtowiec z pieczonym jabłkiem i cynamonem dla niemowlaka
Alergeny
Źródło Wapnia
nabiałCo potrzebujesz
- garnuszek
- kubek
- palnik
- tortownica
- papier do pieczenia
- piekarnik
Składniki
ciasto
- 4 szt jajka
- 200 g jogurtu greckiego
- 150 g mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
budyń
- ¾ opakowania budyniu bez cukru lub 300 ml mleka +15 g skrobi
ziemniaczanej + wanilia
pieczone jabłka
- 500 g jabłek
- łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Przygotowanie
- Budyń można przygotować cały a porcje odłożyć maluchowi na przekąskę lub kolacje z owocami. Jeśli robisz swój budyń zagotuj 250 ml mleka w garnuszku a 50 ml skrobi wymieszaj w kubku z zimnym mlekiem. Dodawaj powoli do gotującego się mleka, ciągle mieszaj przez ok 2 minuty.
- Jabłka obierz ze skórki pokrój w kostkę i podduś pod przykryciem przez 10 min. Dodaj łyże ze cynamonu cejlońskiego .
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą (możesz ubić białka najpierw ale nie jest to konieczne). Przelej do tortownicy (22cm lub większej to będzie niższe ciasto) wysmarowanej oliwą/masłem/papierem do pieczenia.
- Budyń będzie gęsty, układaj go po łyżeczce na ciasto. dodaj jabłka. Część się zapadnie w ciasto- i dobrze 🙂 piecz w piekarniku ustawionym na 180 stopni - góra i dół. Smacznego ❤
Informacje dodatkowe
Ten ebook powstał po to aby nauczyć Cię przygotowywać desery, ciasta i przekąski w zdrowszej wersji.
W kilka minut możesz zrobić dla malucha budyń, kisiel czy galaretkę.
Przygotujesz też tort na pierwsze urodziny, który będzie zrobiony specjalnie dla Twojego malucha.
Przepis pochodzi z E-booka. Jest to 100 przepisów znanych z moich social mediów (instagram.com/pierwszesmaki). Ebook jest w pełni interaktywny. Na każdej stronie jest osobny przepis oraz ikonka, która po kliknięciu zabiera nas do postu na instagramie. Tu dziewczyny dzielą się informacjami o zamiennikach i innych uwagach/
W e-booku znajdują się usystematyzowane przepisy na śniadania, obiady, kolacje, dodatki do dań i desery przez co przepisy masz zawsze pod ręką i nie musisz wchodzić po nie na instagram: